Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı Tanımı İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 tane yumurta
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

İç gereci için;

  • 250 gram az yağlı kıyma
  • 1 orta uzunluk kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 kol maydanoz

Sos için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ yahut (2 yemek kaşığı katı yağ )
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Üzerine;

  • 1 büyük kase yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Kayseri Mantısı Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Unu yoğurma kabına alalım, ortasını havuz üzere açıp yumurtayı ve suyun yarısını ekleyerek karıştıralım .
  2. Sonra unla harmanlayarak orta ara su ekleyerek yoğurmaya başlayalım, epey sert bir hamur olacak aksi halde mantı hamuru pişince yumuşar erir beğenilen bir lezzet olmaz.
  3. Hamuru en az 15 dakika özleşene dek yoğuralım ve iki eşit kesime bölelim bir poşete koyarak yarım saat dinlendirelim bu esnada için harcı hazırlayalım.
  4. Soğanı hayli çok ince bir formda dograyalım kıyma baharatlar ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek düzgünce karıştıralım.
  5. Dinlenen hamuru, orta ara unlayarak orta kısmına bastırmadan kenar kısımlarına hafif bastırarak ince bir biçimde açalım. (aşırıda inceltmeyin)
  6. Açtığımız hamurun üzerine hafif un serperek evvel ikiye sonra dörde katlayayalım, ince şeritler keselim tekrar hafif un serpelim, son olarak şeritleri üst üste koyarak kare halinde küçük kesimler keselim yahut seritleri üst üste koymadanda olduğu şekildede kesebilirsiniz.
  7. Elimizle harmanlayıp birbirinden ayrıştıralım üzerine poşet örtüp bi yandan sıkmaya başlayalım.
  8. Sıktığımız mantıları hafif unlanmış tepsiye koyalım.
  9. Diğer bezeyide tıpkı halde hazırlayalım.
  10. Haşlamak için uygun bir tencereye gereğince su koyalım 1 tatlı kaşığı tuz ekleyelim, su kaynadıktan sonra mantıları ek edelim orta ateşte mantılar suyun üzerine çıkana kadar pişirelim yaklaşık 3-4 dakika piştikten sonra 1 su bardağı soğuk su ekleyerek şoklatalım, bu hamurun erimemesi için.
  11. Sonrasında mantının yarısını süzgeçle servis tabağına alalım, başka yarısı tencerede kalsın(sulu mantı için) suyu çok fazla ise bir kısmını dökün.
  12. Bu 2 formda hazırladığımız için siz hangisini tercih ederseniz yalnızca tek halde hazırlayın.
  13. Sosu için bir tavada sıvı yağ yahut katı yağı eritip salçayı ekleyip kavuralım üzerine mantının suyundan 1 kepçe ekleyip iki taşım kaynatıp söndürün.
  14. Üzeri için sarımsaklı yoğurt hazırlayalım.
  15. Salçalı sosun yarısından biraz fazlasını tencerede kalan sulu mantımıza ekleyerek karıştıralım üzerine yoğurt gezdirip isteğe nazaran pul biber ve nane serpiştirerek servise hazır edelim.
  16. Diğer servis tabağına ayırdığımız (susuz) mantının üzerine yoğurt dökelim sosunuda gezdirerek servis edelim.

Afiyet olsun not; iç harcı için baharatları zevkinize nazaran ayarlayabilirsiniz.

Kayseri Mantısı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Fit Perişan Kurabiye
Yağ Çekmeyen Mücver Tarifi
Sponnful
Sulu Köfte
Kuark (Lor) Lokma Topları
Tuzlu Kurabiye
Hdabla | © 2025 |