Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır)
Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı İçin Malzemeler
- Yarım paket margarin yada tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 buçuk çay kaşığı karbonat
- Bir kaç damla limon suyu (karbonatın üzerine damlatmak için)
- 3 buçuk su bardağı un (200 ml bardak)
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
İçi için;
- 1 kase iri dövülmüş ceviz
Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tatlımızın birinci evvel şerbetini hazırlayalım soğuması için. Şerbeti 15 dakika kadar evvel orta ateşte, sonra kısık ateşte kaynatalım.
- Bir kaç damla limon damlatıp 2 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve kenara alalım düzgünce soğumalı.
- Oda ısısındaki katı yağımızı yoğurma kabına alalım. Üzerine un ve karbonat hariç tüm gereçleri ek edelim.
- İyice bu gereçleri karıştırdıktan sonra karbonatı kaşığa alıp üzerine limon damlatıp onuda ekleyelim.
- Ununu denetimli ekleyip birebir anda karıştıralım elimizle hamuru. Yumuşak bir hamur olacaktır.
- Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayalım,kalburabastı kalıbı olarak kullanılan (nihale) üzerine alalım ve elimizle bastırıp biçim almasını sağlayalım.
- İçine iri doğranmış ceviz ekleyip uçlarını birleştirip kapatalım ve tepsiye dizelim. Ben şerbetli tatlılarda yağlı kağıt kullanmıyorum zira şerbet dökülünce yapışma riski olmuyor.
- Şekil verdiğimiz tatlıları 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tatlı fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuyan şerbeti gezdirelim. 1 gece dinlenen tatlı daha uygun şerbetini çekecektir.
Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











