Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi Tanımı İçin Malzemeler
- 600 gram dana yahut kuzu eti kuşbaşı şeklinde
- 1 adet orta uzunluk kuru soğan
- 1-2 adet yeşil biber (isteğe bağlı)
- 2 diş sarımsak ince doğranmış
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates rendelenmiş şekilde
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- 3 su bardağı su (eti haşlamak için)
- 1 su bardağı et suyu (haşlanan etin suyundan)
Beğendisi için;
- 4 adet patlıcan közlemelik (1 kg)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı beyaz un
- 1,5 su bardağı süt oda ısında
- 1/4 (çeyrek) su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı muskat rendesi ( isteğe bağlı)
Hünkar Beğendi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kuşbaşı doğranmış kuzu yahut dana etini 3 su bardağı soğuk su konularak bir tencerede 1,5-2 saat yahut içinde 1 su bardağı su kalana kadar kısık ateşte et yumuşayana kadar pişirilir. Su çok eksilirse ilave edilir. Etin daha yumuşak olması için haşlama suyuna sirke, limon suyu yahut soğan eklenebilir.
- Et haşlandıktan sonra et süzülerek farklı bir kaba ve 1 su bardağı kadar et suyuda kenara ayrılır.
- Tencerede tereyağ eritilir ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ konularak ısıtılır. Etler kızgın yağa ek edilecek pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Üzerine ince doğranmış soğanlar ek edilir ve biraz kavrulduktan sonra doğranmış yeşil biber ( ben yeşil biber koydum aroma versin diye. Lakin klasik hünkar beğendi tanımında yeşil biber olmaz. Osmanlı mutfağında daha sade ve aroması baskın olmayan materyaller tercih edilirdi) ve rendelenmiş domatesler ek edilerek karıştırılmaya devam edilir. Salçası da konulduktan sonra tuz ve baharatları ek edilir.
- Kenara ayırdığımız et suyunu ekleyerek kısık ateşte et büsbütün suyunu çekmeyene kadar 35-40 dakika kadar pişirilir.
- Beğendi için; patlıcanlar fırında yahut ızgarada pişirilip kabuklarını soyulup ezilerek püre haline getirilir.
- Sonra bir tencerede tereyağ eritilir. Un eklenir ve unun kokusu çıkana kadar kavurulur. Sonra süt azar azar dökülerek karıştırılmaya devam edilir.
- Ezilerek püre haline gelmiş patlıcanlar da eklenerek koyu bulamaz haline gelene kadar bir kaç dakika karıştırılır. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri ile tuz ve muskat rendesi de ek edilir ve kaşar peyniri eriyinceye kadar karıştırılır.
- Servis için; hazırlanan beğendi ana yemek tabağına yayılır ve üzerine taş kebabı haline gelmiş etler konur. Domates ve yeşil biber ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Hünkar Beğendi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


