Gerçek Samsa Nasıl Yapılır? Orta Asya Böreği (Samsa Tarifi – Kırgız Mutfağı)
Gerçek Samsa Nasıl Yapılır? Orta Asya Böreği (Samsa Tanımı – Kırgız Mutfağı) İçin Malzemeler
Hamur için;
- 250 ml su
- ½ yemek kaşığı tuz
- 500 gram un
- Yağ katmanı:
- 100 gram iç yağı (veya kuyruk yağı, eritilmiş)
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı (hamurların ortasına sürmek için iki sefer kullanılır)
İç harç için;
- 2 adet soğan (ince doğranmış)
- 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)
- 300 gram dana eti (minik doğranmış)
- 30 gram kuyruk yağı (minik doğranmış)
Baharatlar;
- ½ yemek kaşığı kimyon
- ½ yemek kaşığı karabiber
- ½ yemek kaşığı tuz
Üzeri için;
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Gerçek Samsa Nasıl Yapılır? Orta Asya Böreği (Samsa Tanımı – Kırgız Mutfağı)
- Su, tuz ve un yoğrularak yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Üzeri örtülerek 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirilir.
- İç yağı yavaşça eritilir. 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı katlar ortasına sürmek için hazırlanır.
- İç harç için; minik doğranmış dana eti, soğan, maydanoz, kuyruk yağı ve tüm baharatlar bir kasede karıştırılır. Tatların oturması için 15–30 dakika buzdolabında bekletilir.
- Hamur eşit bezelere ayrılır. Her beze açılır ve yağ karışımıyla yağlanır. Rulo yapılarak tekrar dinlendirilir.
- Rulolar kesilerek yine açılır. Ortasına iç harç yerleştirilip üçgen ya da bohça halinde kapatılır. Hal verilen samsaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.
- Fırın 200°c’ye ısıtılır. Samsalar üstü kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirilir. Alt üst fanlı ayar önerilir.
- Fırından çıkan samsalar 5 dakika dinlendirilip sıcak biçimde servis edilir. Yanında ayran, acılı yoğurt sosu ya da limon dilimiyle servis ederek otantik bir sunum yapılabilir.
- En lezzetli hali samsayı en güzel haliyle sıcak sıcak fırından çıktıktan çabucak sonra tüketin – dışı çıtır, içi sulu! afiyet olsun! 🥟✨ 📸 bu tanımı beğendiyseniz bizi takip etmeyi unutmayın!.

Gerçek Samsa Fotoğraflı Yapılışı Orta Asya Böreği (Samsa Tanımı – Kırgız Mutfağı)











