Fıstık Soslu Sebze Ve Çıtır Tavuk

Fıstık Soslu Zerzevat Ve Çıtır Tavuk Tanımı İçin Malzemeler
Tavuk marinasyonu için;
- 400 gram tavuk göğüs
- 1 yemek kaşığı beyaz sirke
- 1,5 yemek kaşığı soya sosu
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ yahut susamyağı
- Karabiber
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı köri
- 1/2 (yarım) çay kaşığı zencefil tozu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal
Tempura için;
- 1 su bardağı soda (200 ml)
- 5 dolu yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kabartma tozu
Tavukları kızartmak için;
- Sıvıyağ
Fıstık soslu zerzevat için:
- 4 yemek kaşığı zeytin yahut susamyağı
- 1 büyük adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 adet havuç
- 2 adet biber
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1,5- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı beyaz sirke
- 1 tatlı kaşığı sambal olek ( açı sos )
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi (yer fıstığı)
- 100 ml. su
Garnitür;
- Haşlanmış noodle yahut salma basmati/yasemin pirinci
Fıstık Soslu Zerzevat Ve Çıtır Tavuk Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle dilim dilim yahut kuşbaşı kestiğimiz tavuğu marinasyon için borcama alalım. Marinasyon için sarımsak, sirke, soya sosu, balı, baharatları ve zeytinyağını katıp tavukları güzelce harmanlayalım.
- Tavukları yeteri kadar marinasyonda bekletelim. Zerzevatları jülyen doğrayalım, sarımsağı ince ince doğrayalım ve soğanı yarım ay biçiminde keselim.
- Tempura hamuru için; bir kâseye sodayı, unu, tuzu ve kabartma tozunu alıp topak kalmayana dek karıştıralım. Wok tavayı güzelce ısıtalım.
- Zeytinyağını hafif kızdıralım ( susamyağı varsa daha âlâ olur ) Birinci etapda soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Soğanlara bal ekleyip karamelize edelim. Akabinde öbür zerzevatları de ekleyip kavuralım.
- Tatlandırmak için soya sosu, sirke, sambal olek ve biraz karabiber ekleyip güzelce kavurmaya devam edelim. Fıstık ezmesini de ekleyip kavurmaya devam edelim. Yarım bardak su ekleyip kıvamı biraz açalım ve 1 dakika sonra ocağı kapatalım.
- Tempura tavuk için; marinasyonda bekleyen tavukları hamurun içine daldırıp derin ve kızgın yağda kızartmaya başlayalım. Orta ara ateşi orta ateşe indirelim ve tavukları sık sık çevirelim ki çiğ kalma ihtimali kalmasın. Bu ortada noodle leri de kaynatmaya başlayalım.
- Kızaran tavukları mutfak havlu serili olan tabağa koyalımki fazla yağları çeksin.
- Pişen noodle leri fıstık soslu zerzevat ile birleştirebiliriz ve servis edip çıtır tavukları da üzerine ekleyip afiyetle yiyebiliriz. Çok lezzetli bir anayemek çıktı ortaya. Şiddetle tavsiye edebilirim.

Fıstık Soslu Zerzevat Ve Çıtır Tavuk Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

