Fırında Su Böreği
Fırında Su Böreği Tanımı İçin Malzemeler
- 6 adet yumurta
- 2 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı su
- Aldığı kadar un (sert bir hamur olacak)
İç gereci:.
- 250 – beyaz peynir
- 200 gram kaşar peyniri
- Yarım demet maydanoz
Aralarına sürmek için:
- 150 gram tereyağı (eritilir)
Haşlamak için:
- Tuz
- Su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Fırında Su Böreği Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yumurtalar tuzla çırpılır.
- Yarım çay bardağı su eklenir.
- Azar azar un ek ederek hamur yoğurulur.
- İç harcı için peynirler ve maydanozlar minik minik doğranıp karıştırılır.
- Hamurumuz o ortada dinlenmiş olur.
- Hamur 10 bezeye bölünür.
- Kurumaması için bezelerin üstü örtülür.
- Tezgaha un serpilerek, bezeler incecik olana dek, tepsi boyutunda açılır. Orta büyüklükte bir tepsi kullandım ben.
- Açılan bezeler pak bir örtü üstüne serilir.
- O ortada büyükçe bir tencereye su konur kaynamaya bırakılır.
- Tencerede kaynatılan suya 2 yemek kaşığı tuz yarım çay bardağı sıvı yağ eklenir.
- Böreğin pişeceği tepsi eritilmiş tereyağı ile yağlanır.
- Yufkalar kaynayan tuzlu suda 30-35 saniye haşlanır bu ortada soğuk su dolu bir kap hazırda bulunsun kaynama tencerenizin yanında ki, sıcak sudan alınan yufkalar süratle soğuk suya batırılır ki hamur olmasın yapışmasın diye.
- Böreğin alt tabanı için beş tane yufka haşlama sürecinden geçip her katı yağlanarak (!) eritilmiş tereyağımızla, beş katın sonunda iç harç yani peynirli materyal koyulur.
- Kaynayan su azalmış olacağından tekrar su ve azcık daha tuz eklemesi yapılarak yine kaynaması beklenir.
- Kalan beş yufkaya da tekrar haşlama süreçlerini yaparak ve ortalarına her kata tereyağı sürerek tepsiye alınır.
- Son katın da üzerine çokça erimiş tereyağından dökülür ve fırçayla yayılır. Börek fırına girmeden evvel dilimlenir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana dek denetimli olarak pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince servis edilir. Misler üzere böreğinizi afiyetle yiyin.
Not: bilhassa fırında diye yazdım tanımın başına zira şayet ocakta pişirecek olsaydık böreğimizi, en alt katı ve en üst yufkayı haşlamadan, yani kuru olarak dizmemiz gerekirdi. , ve börek ocakta pişeceğinde muhakkak evvel dilimlenmez zira alt üst değişim yapıp pişireceğimiz için içleri dökülür.
Kısacası ocakta pişirmenin farklı bir lezzeti vardır lakin epey zahmetlidir. Böreği çevirmek biraz zorlayıcı her gözü birbirinden farklı yanan ocaklarda eşit pişirmek de hayli güçtür.
Bu sebeple bu tanım hem fırında pişerek sizi zorlamaz hem de gerçek su böreği tadından mahrum bırakmaz.
Afiyet olsun.
Fırında Su Böreği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı










