Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg dolmalık yeşil biber (kırmızı kapya biberde olur)
- 2 adet büyük uzunluk kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
- 200 gram orta yağılı kıyma (opsiyonel)
- 2 su bardağı pirinç (ben yarısını bulgur yapıyorum)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- Toz biber
- Kekik
- Kimyon
- Bolca kuru nane (7 türlü baharat ve sumakta tavsiye ediyorum)
- Yarım demet maydanoz
- Dereotu
Sosu için :
- 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
Fırında Biber Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- İç harcı için kuru soğan yemeklik doğranıp 1 çay bardağı sıvı yağda kavrulur.
- Sarımsakta eklenip karışıtırılır.
- Kavrulan soğanın içerisine 200 orta yağlı kıyma eklenip kıyma pişene kadar kavrulur sonra salça eklenip biraz dah kavrulur.
- Pirinçler eklenir ve 1 su bardağı sıcak su ek edilir.
- Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişer.
- Baharatlar karıştırılır, akabinde kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenip son defa karıştılır ve soğumaya bırakılır.
- Biberlerin çekirdekleri alınır iç harcının hoş pişmesi için bıçakla biberlerin altına delikler açılır.
- Dolma harcından tepeleme olmayacak halde biberlerin içine doldurup üzerleri domatesle kapatılıp tepsiye tepsiye dikey olarak dizilir. Sos hazırlanıp tepsiye dökülür.
- Yağlı fırın kağıdı suyla ıslatılıp tepsinin üzerine kapatılır.
- 180 derece fırından 1 saat civar denetimli olarak pişirilir.
- 50 dakika mühletin sonunda fırın kağıdı alınarak 10 dakika biberlerin üzerlerinin yanması beklenir.
Fırında Biber Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







