Fırın Sütlaç
Fırın Sütlaç Tanımı İçin Malzemeler
- 2 litre süt
- 1 su bardağı pirinç
- 4 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı buğday nişastası (ilk 2 kaşık olağan dolulukta son 2 kaşık tepeleme)
- 1 su bardağından bir parmak eksik su (nişastayı açmak için)
- 2 paket vanilin
Fırın Sütlaç Tanımı Nasıl Yapılır?
- 1 su bardağı pirinci güzelce yıka. 4 su bardağı suyla tencereye al. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar haşla (suyunu büsbütün çekmese de olur)
- Haşlanan pirince 2 litre sütü ekle. Karıştırarak kaynamaya bırak.
- Kaynadıktan sonra 1,5 su bardağı toz şekeri ekle. Karıştırarak 5-10 dakika daha pişir.
- 4 yemek kaşığı nişastayı (2 olağan + 2 tepeleme) 1 su bardağından bir parmak eksik suyla karıştır (topak kalmasın). Kaynayan karışıma azar azar dökerek karıştır. 5-6 dakika orta ateşte, kıvam alıncaya kadar pişir.
- Sütlacı ısıya güçlü fırın kaplarına (toprak ya da cam olabilir) paylaştır. Kapları fırın tepsisine diz. Tepsiye yarıya kadar gelecek halde sıcak su ekle (benmari usulü)
- Önceden ısıtılmış 200-220°c fırının üst kısmında, yalnızca üst ızgara açık olacak biçimde 10-15 dakika üzeri kızarana kadar pişir.
- Oda sıcaklığında ılınmaya bırak, akabinde buzdolabında soğut. Üzerine istersen tarçın serpebilirsin.
Not:Fırınlama mühleti fırına nazaran değişebilir, üzeri kızarınca çabucak çıkar. Afiyet olsun!
Not:İsteyen bir yumurta sarısını pişmiş sütlaçla karıştırıp sütlacın üstüne dağıtabilir daha çabuk pişer ancak ben yalnızca fırınladım.
Fırın Sütlaç Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






