Fırın Ekmeği Tam Ölçü
Fırın Ekmeği Tam Ölçü Tanımı İçin Malzemeler
- Yarım kilo un (yaklaşık 4 su bardağı)
- Su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
- 1 paket instant maya (1 yemek kaşığı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Fırın Ekmeği Tam Ölçü Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mayanın etkinleşmesi için ılık suyun içine şekeri ekleyip karıştıralım, daha sonra mayayı da ekleyip 5 dakika bekletelim.
- Daha sonra geniş bir kaba unumuzu ekleyip tuzu ek edelim. Ortasını açıp mayalı suyu ve ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edelim. Hamur ele yapışıyorsa çok az un ile toparlayabilirsiniz.
- Hamuru üzeri kapalı halde 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım, bu basamakta hamur iki katına çıkmalı.
- Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgaha alıp hafifçe bir havasını alalım. Somun formunu vermek için hamuru tezgaha yayıp rulo yaparak yuvarlayalım sonrasında yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip tepsi mayası için 20-30 dakika kadar bekletelim.
- Hamur mayalandıktan sonra üzerini su ile ıslayıp bıçakla çok derin olmayacak biçimde bir çizik atalım. Fırını birinci kademede 230 derecede ısıtıp içerisine biraz su fışkırtalım.
- Daha sonra 200 dereceye getirip ekmeğimizi fırına verelim. Bu evreyi olabildiğince süratli yapalım ki fırın ısınsını kaybetmesin. Ekmeğimizi 25-30 dakika, üzeri kızarana kadar denetim ederek pişirelim.
- Pişirdikten sonra beze sarıp dinlenmesi için kenara alalım. Oda ısınsına geldiğinde dilimleyip servis edebiliriz. Afiyet şifa olsun ❤️
Fırın Ekmeği Tam Ölçü Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







