Faslı Kuzu Sırtı Ve Kuskus Salatası

Faslı Kuzu Sırtı Ve Kuskus Salatası Tanımı İçin Malzemeler
- 2 x 250g/8oz kuzu sırtı
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (sürmek için)
- 1 1/2 (yarım) yemek kaşığı sızma zeytinyağı (pişirmek için)
Fas baharat karışımı:
- 1 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı kimyon tozu
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı zencefil tozu
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı yenibahar tozu
- 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tarçın tozu
- 1/4 (çeyrek) çay kaşığı kişniş tozu
- 1/8 çay kaşığı karanfil tozu
Yoğurt sosu (servis için):
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ekstra olarak gezdirmek için 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tuz ve karabiber
- Bir tutam sumak yahut toz kırmızı biber (isteğe bağlı süsleme)
Kuskus:
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- ½ küçük soğan
- 1.5 su bardağı (250g) inci kuskus
- 1.5 su bardağı zerzevat yahut tavuk suyu
- Düşük sodyumlu 1 su bardağı su
Salata:
- 2 adet salatalık
- 250g çeri domates
- 3 su bardağı bebek ıspanak
- ¼ su bardağı kişniş (veya maydanoz ile değiştirilebilir)
- ¼ su bardağı dereotu
Limonlu sos:
- 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- ¼ su bardağı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
- ¾ tatlı kaşığı tuz
- ½ tatlı kaşığı karabiber
Faslı Kuzu Sırtı Ve Kuskus Salatası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yoğurt sosu: materyalleri karıştırın. Gerektiği vakit kadar buzdolabında bekletin.
- Fas baharat karışımı: baharatları küçük bir kasede karıştırın.
- Sırtı kaplama: kuzu sırtını kağıt havluyla kurulayın ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile her tarafına yeterlice yedirin.
- Baharat karışımını sırtın üzerine serpin ve tüm karışımı kullanın! 1 saat boyunca marine olmasına müsaade verin (vakit kısıtlıysa bu adımı atlayabilirsiniz).
- Pişirme: büyük bir tavada 1 1/2 yemek kaşığı zeytinyağını orta-yüksek ateşte ısıtın. Kuzu sırtlarını her iki tarafı için 4 dakika pişirin yahut iç sıcaklık 59°c/138°f olana kadar pişirin.
- Dinlendirme: sırtları bir raf üzerine yahut düz bir tabak üzerine alarak 3 dakika dinlendirin.
- Ardından 0. 75 – 1 cm (1/4 – 1/3 inç) kalınlığında dilimlere kesin. Yoğurt sosuyla servis edin!.
- Kuskus: soğan ve sarımsağı sotele – büyük bir tencerede yahut küçük bir tencerede orta-yüksek ateşte yağı ısıtın.
- Sarımsak ve soğanı ekleyin, soğan şeffaflaşıp hafif kahverengileşene kadar soteleyin.
- Kuskus ve suyu ekleyin – kuskusu ekleyin ve karıştırarak 1 dakika pişirin.
- Ardından suyu ve sebze/tavuk suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kapağını kapatın ve ısıyı orta-düşük düzeye getirerek yavaşça kaynamasını sağlayın.
- Pişirin – sıvı büsbütün emilip kuskus yumuşayana fakat hâlâ hafif canlı kalana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Bir çatal kullanarak kuskusu kabartın, akabinde soğuması için geniş bir kaseye alın. (başlangıçta biraz yapışkan bir blok üzere görünebilir lakin merak etmeyin, sosla karıştırıldığında ayrılacaktır. ).
- Salata: sosu hazırlayın – sos gereçlerini bir kavanoza koyun ve uygunca çalkalayın. Karıştırın! – salata gereçlerini geniş bir kaseye alın, üzerine sosu dökün ve güzelce karıştırın. Oda sıcaklığında servis yapın.
- Bu tanım, kuzu sırtının baharatlarla lezzetlendirilip pişirilerek yoğurtlu bir sosla sunulmasıyla klasik fas mutfağından ilham alır. Şahane bir ana yemek alternatifi!.
Faslı Kuzu Sırtı Ve Kuskus Salatası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
