Ev Baklavası

Ev Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket kabartma tozu ( eklemeye bilirsiniz)
- 100gr tereyağ ( oda ısısında)
- 1 paket 400gr lık nişasta ( mısır nişasta)
- Çay kaşığının ucuyla tuz ( bir fiske)
- Yeterince un ( un markasına nazaran değişkenlik gösterebilir denetimli ekleyin)
İç gereci için;
- Ceviz, fındık, fıstık (tercihinize kalmış)
Üzeri için;
- 250gr tereyağ (ben sade yağ kullandım tavsiye ederim baya bir tat farkı oluyor size kalmış)
Şerbeti için;
- 1 kg şeker
- 6,5 bardak su
- 1 dilim limon ve birkaç damla limon suyu
Ev Baklavası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Önce hamur yoğurma kabına un ve kabartma tozu hariç bütün materyaller alınır elinizin sıcaklığıyla tereyağı eriyene kadar düzgünce karıştırılır. Akabinde yavaş, yavaş un eklenerek kulak göğsü kıvamında yumuşak sert olmayan bir hamur elde edilir.
- Bu hamur yaklaşık ön yada on beş dakika yeterlice özleşene kadar yoğurulur yani sakız üzere olana kadar.
- Sonra bu hamuru yarım saat⏰ dinlendirin.
- Dinlenen hamuru isterseniz benim üzere yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp tek tek açın.
- İsterseniz kayısı büyüklüğünde dörtlü yada beşli guruplar halinde tatlı tabağı büyüklüğünde açıp, ortalarına bir çorba kaşığı nişasta koyup, merdaneyle tepsinizin büyüklüğünde açabilirsiniz.
- Burada dikkat etmeniz gereken konu açtığınız hamur ne kadar ince açılırsa baklavanız o kadar hoş olur şayet tek, tek açacaksanız.
- Ben her seferinde hamurdan yumurta büyüklüğünde modül koparıp açtım, öbür hamurun üzerini streçle kapattım ki üzeri kabuklanmasın diye süreç bitene kadar bu biçimde devam ettim.
- Orta kata geldiğinizde cevizi atabilirsiniz ceviz en üst kata yakın olmasın.
- Baklavanızı istediğiniz biçimde kesip erittiğiniz ve üzerinin köpüğünü aldığınız tereyağını eşit ölçüde baklavanın üzerine dökün.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10 dakika sonra ısı 150 ye düşürülüp bir saate yakın pişirilir her fırın birebir olmaya bilir altı üstü nar üzere kızaracak ve iç kısmı hamur kalmayacak formda denetimli pişirin.
- Şerbeti için; su, şeker tencereye alınır içine bir dilim limon atılıp birkaç damlada limon sıkılır birinci beş dakika yüksek yirmi dakika kısıkta kaynatılıp baklava ılık şerbet sıcak ikisi buluşturulur.
Not:Kesinlikle kaliteli un kullanın. Teteyağının üst köpüğünü alın. Güzel dinlenmiş bir hamurla çalışın en az yarım saat en fazla akşamdan yoğurup bir gece dolapta bekletip sonraki gün sürece başlayın.
Ev Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






