El Yapımı Makarnası İle Lazanya

El Üretimi Makarnası İle Lazanya Tanımı İçin Malzemeler
Makarna için:
- 120 gram un
- 60 gram irmik
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Bolonez sos için:
- 400 gr kıyma
- 1 büyük kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet domates rendesi
- 1/2 (yarım) bardak sıcak su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Kimyon
- (isterseniz havuç ve ya biber ekleyebilirsiniz)
Beşamel sos için:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 400 ml süt
- Tuz, kajun, sarımsak tozu, kekik
- (isterseniz sos piştikten sonra 2-3 yaprak ıspanak ve ya pazıyı ince uzun doğrayarak ekleyebilirsiniz.)
Üzeri için:
- 100 gram kaşar
- 40 gram eski kaşar
El İmali Makarnası İle Lazanya Tanımı Nasıl Yapılır?
- Makarna: un, tuz ve irmiği masaya dökün.
- Ortasını açın. ‘o’ hali olacak. Ortasına yumurtaları kırın.
- Önce çatal ile yumurtaları çırparak, yavaş yavaş unu dahil ederek karıştırın.
- Hamur haline gelince elinizle güzelce yoğurun.
- Elinize yapışınca, elinize zeytinyağı dökün.
- Hamuru çok çok düzgün yoğurmanız gerekiyor.
- Üzerine parmak ile bastırıp çekince eski halini alıyorsa hamur olmuş demektir.
- Beze haline getirip, streçleyip buzdolabına dinlenmeye bırakın. (15 – 20 dk. ) bezeyi çıkarıp iki bezeye bölün.
- Bezeyi oklava ile incecik açın.
- Hamurun ardı görünecek halde. (açarken masaya un serpiştirin. ) bıçakla dikdörtgen ve ya karelere kesin.
- Diğer bezeye de birebir süreci uygulayın.
- Kestiğiniz dikdörtgen makarnaları 2-3 dk sıcak suda bekletip, çabucak çıkarın. (çok tutarsanız yapışık hamur olur, makarna formu bozulmayacak. ) farklı başka bir tepsiye dizin.
- Bolonez sos: zeytinyağında küp küp doğranmış soğanı ve sarımsağı soteleyin.
- Üzerine kıymayı ekleyin, karıştırarak düzgünce pişirin.
- Üzerine domates ve biber salçası ekleyip, karıştırın.
- Biraz pişince rendelenmiş domates ve baharatları ek edip pişirmeye devam edin.
- Daha sonra sıcak suyu ekleyin, biraz kaynadıktan sonra sosumuz hazır.
- Beşamel sos: tereyağını çok az sıvı yağ ile birlikte eritin.
- Üzerine unu ekleyip, karıştırarak pişirin.
- Köpük köpük olunca yavaş yavaş sütü ekleyin. (az ekleyip karıştırın, sonra tekrar az ekleyin, karıştırın. ) baharatları ekleyin.
- Pudingden daha koyu bir kıvama gelince ocaktan alın. (ben bu türlü seviyorum ancak siz beşamel sosu daha sulu seviyorsanız unu azaltın) kaymak tutmaması için orta ara karıştırarak soğutun.
- Kare yahut dikdörtgen sıvı yağ ile yağlanmış bir borcama (çok katlı olmasını istiyor iseniz kare kullanın, ben dikdörtgen kullandığım için bu gereçlerle 3 kat oldu) evvel tabana bir kaşık bolonez sos koyun ve yayın, sonra makarnaları dizin.
- Üzerine bolonez sos ve onun üzerine de beşamel sos ekleyin.
- Sonra tekrar makarna koyun.
- Bu formda gereç bitene kadar devam edin.
- En üstüne de kaşarları rendeleyip, evvelden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
El İmali Makarnası İle Lazanya Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

