Ekşili Köfte
Ekşili Köfte Tanımı İçin Malzemeler
Köftesi için:
- 300 gram kıyma
- 1 rendelenmiş suyu sıkılmış soğan
- 3 kaşık galeta unu
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Terbiyesi için:
- 1 kase yoğurt
- Yarım limon suyu
- 1 yumurta sarısı
Yemek için:
- 2 orta uzunluk havuç
- 2 orta uzunluk patates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- Sıvı yağ
Üzeri için:
- Zeytinyağı
- Kuru nane
Ekşili Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle köfte için gerekli olan materyalleri çok küçük yahut çok büyük olmayacak formda yuvarlayalım birbirlerine değmeden bir tabağa dizip dolaba kaldıralım.
- Tencereye sıvı yağ, küçük doğranmış soğan ve sarımsağı alıp biraz kavuralım ,ardından küçük küçük küp küp doğranmış havucu ekleyip 3 dk kavuralım.
- Daha sonra küp küp doğranmış patatesleri ekleyelim bir kaç dakikada o denli kavuralım.
- Ardından 1 litre kadar kaynamış suyu ek edelim.
- 10 dakika kadar bu biçimde köfteleri eklemeden kaynatalım.
- Sonrasında dolaba kaldırdığımız köftelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı un serpip köfteler una bulandıktan sonra kaynayan tencereye teker teker ekleyelim.
- Kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Bir karıştırma kabında terbiyeyi hazırlayalım.
- Yoğurdu yumurta sarısını ve limonu pütür kalmayacak biçimde çırpalım.
- Kaynayan tencereden terbiyeye yemeğin suyunu bir kaç kepçe alalım ve karıştırarak yemeğe terbiyeyi ekleyelim.
- Bu biçimde yavaşça orta ara karıştırarak 5-10 dakikada bu halde kaynatalım.
- Bir sos tavasında zeytinyağını ısıttıktan sonra kuru naneyi ekleyip yağın altını kapatalım ve yemeğimize ek edelim.
- Hem yemek hen çorba olarak hazırlayabileceğimiz besleyici hoş bir yemek oldu. Kimi tarifler de köfte harcına 2 yemek kaşığı pirinç ekleyerek yapıyorlar fakat ben tercih etmedim. Siz isterseniz o halde yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Ekşili Köfte Tanımı Fotoğraflı Yapılışı













