Ekşi Mayalı Poğaça

Ekşi Mayalı Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
- 150 gram ekşi maya
- 1 çay kaşığı kuru maya (maya etkin değilse)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 4 su bardağı ılık su yahut süt / karışık
- 3 yumurta akı
- 1,5 kilo un
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Harç için:
- Peynir
Üzerine:
- 3 yumurta sarısı
- Biraz süt ve sıvı yağ
- Çörek otu
- Susam
Ekşi Mayalı Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kullandığım maya mesken üretimi kendim sıfırdan hazırladığım 10 günlük katı bir maya (lievito madre) daha güçsüz ve kâfi kabartamadığı için kuru maya ekledim ekşi maya yerine 2 paket kuru maya eklenebilir.
- Hamuru yoğurmadan en az 6-8 saat evvelce ön maya hazırlanmalı.
- Ben 100 gram ekşi maya 100 gram un ve 60 gram suyu karıştırıp odada 8 saat beklettim.
- 2-3 katına kabardımı hamuru yoğurabiliriz.
- Hamur için yoğurma kabına su ve ekşi maya hariç tüm materyalleri ekleyip karıştırın.
- Ekşi maya ve azar azar ılık suyuda ekleyip yoğurun.
- Hamur toparlanacak ve yapışmayan kıvamda olacak.
- Hafif yağladığınız kaba hamuru koyun ve hamura biraz yağ döküp bezle örtün.
- Bu evre koşul değil lakin daha hoş kabarması için 1 saat sonra hamuru 2 yandan tutarak katlayın yani alttan tutarak üst kaldırıp hamuru alta yanlışsız bırakın.
- Hamuru en az 2 saat dinlendirin. 2-3 kat kabaran hamuru tezgaha alıp yavaşça yoğurarak havasını alın akabinde ufak ufak bezelere ayırın.
- Çalışırken sıvı yağ kullanabilirsiniz.
- Bezeleri 10 dk dinlendirin akabinde yavaşça açın ortasına peynir koyun ve oval biçimde kapatın.
- Güzelce kapatın pişerken peynirleri akmasın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye poğaçaları yerleştirin ve üzerini bezle örtüp 30 dk dinlendirin.
- Yumurta sarısına biraz sıvı yağ ve süt ekleyip çırpın.
- Fırını 200 fansız ayarda ısıtın.
- Isınan fırına hazırladığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpip 20-25 dk altı ve üstü güzelce kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun 🤗.
Ekşi Mayalı Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı





