Çıtır Çıtır Patatesli Börek
Çıtır Çıtır Patatesli Börek Tanımı İçin Malzemeler
- 4 adet yufka
İç sosu için;
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı un
İç harcı için;
- 4 adet orta uzunluk patates
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz ( 2,5 çay kaşığı kullandım)
- 1 litre su (patatesleri haşlamak için)
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- Çörekotu
- Kavrulmuş susam
Çıtır Çıtır Patatesli Börek Tanımı Nasıl Yapılır?
- Patateslerin kabuklarını soyup iri dilimleyip tencereye üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayana kadar haşlayalım.
- Ardından ocaktan alıp ezici ile ezerek patatesleri püre haline getirelim (blendar ile tavsiye etmiyorum sıvılaşabiliyor, manuel ezici yahut çatalla eziniz).
- Çukur tencereyi ocağa alıp ısıtıp içine sıvı yağı döküp ufak doğradığınız soğanları ekleyip 3-4 dakika kavurun.
- Ardından biber salçasını ekleyip kavurun ve patates püresini ekleyin, daima karıştırın, baharat ve tuzunu ekleyip ocağın altını kapatın biraz soğumaya bırakın.
- İç sosunu da hazırlamak için çukur bir kaseye sıvı yağ un ve sirkeyi alalım ve güzelce karıştırın hafif ağır bir kıvamı olacak, yufkamızın bir adedini tezgaha serelim.
- Yufkanın yarısına 3-4 yemek kaşığı sirkeli unlu karışımı serpelim ve fırça yarısının her kısmına gelecek formda sürelim ve kalan başka kısmıda sosun üzerine yanlışsız kapatalım, akabinde üst kısmına da biraz sirkeli unlu karışımdan tekrar sürelim fırçayla dağıtalım.
- Yarım halka formundaki yufkayı ister 6 isterseniz daha küçük olmasını isterseniz 8’e üçgen halinde bıçakla bölün ve patates harcından kaşıkla her dilim için paylaştırın.
- Her parçayı kenarlardan kapatıp iki üç parmak kalınlığında sarın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serpin.
- Önceden ısıtılmış fırında üzeri ve tabanı yeterlice kızarana kadar (30-35 dakika kadar) pişirip pişen börekleri fırından çıkartalım ve büsbütün soğuyana kadar üzeri örtmeden çıtırlığını müdafaası için üstü açık biçimde bekletiniz, sonraki güne kalırsa tabi çıtırlığı gitse bile lezzeti yerinde oluyor, afiyet olsun:).
Çıtır Çıtır Patatesli Börek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















