Çikolatalı Tepsi Poğaçası
Çikolatalı Tepsi Poğaçası Tanımı İçin Malzemeler
Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı peynir altı suyu ( yoksa su)
- Yarım su bardağı şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 120 gram tereyağ
- 1 adet yumurta (sarısı üzeri için)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket istant maya
- 2 yemek kaşığı kakao
- 5 su bardağı un
İçi için;
- 4-5 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
- 40 gram pul yahut damla çikolata
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
Çikolatalı Tepsi Poğaçası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabının içerisine ılık süt şeker ve mayayı alıp karıştıralım ,sıvı yağ ,peynir altı suyu yahut su ek edip tekrar karıştıralım ,azar azar un eği yaparak yoğurmaya başlayalım.
- Tuz ek edelim, 5 su bardağı unun 2 yemek kaşığını ayırıp geri kalanının tamamını hamura ek edip yoğuralım.
- Yoğurduğumuz hamuru 2 eşit kesime ayıralım birisine 2 yemek kaşığı kakao öbür hamura da 2 yemek kaşığı un ek edip tekrar yoğuralım.
- Daha sonra oda ısısında yumuşamış 120 gram tereyağının yarısını kakaolu hamura yarısında sade hamura ekleyip yoğuralım.
- Hamurların üzerine örtüp 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
- Kakaolu hamurdan başlayarak mayalanan hamuru tezgaha alalım yavaşça yoğuralım beze yapalım altına üstüne un serperek merdane yardımıyla dikdörtgen formunda açalım.
- Beyaz hamuru da birebir biçimde tezgaha alıp hafif yoğurduktan sonra beze yapalım ve un serperek merdane yardımı ile dikdörtgen formunda açalım ,2 hamuru da eşit boyutlarda açmaya itina gösterelim.
- Kakaolu hamuru beyaz hamurun üzerine serelim geniş kenarına 4-5 yemek kaşığı kadar kahvaltılık çikolata koyalım üzerine damla ya da pul çikolata elinizde hangisi varsa ikisi de olur serpiştirelim.
- Kıvırarak çikolatalı tarafı kapatıp elimizle açılmaması için hafif bastıralım.
- Rulet yardımıyla hamurun başka kenarını şeritler halinde keselim şeritleri elimizle kıvırarak burgu yapalım.
- Çikolata koyup kapattığımız taraftan başlayarak rulo biçiminde saralım yağlı kağıt serdiğimiz tepsi ya da kalıba yerleştirelim.
- Üzerini kapatıp 15 dakika tepsi mayası için bekletelim daha sonra üzerine süt ve yumurta sarısı karışımı sürelim .
- 190 derece ısıttığımız fırında güzelce kızarıncaya kadar pişirelim birinci sıcağı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim.
Çikolatalı Tepsi Poğaçası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















