Çikolatalı Köpük Soslu Dondurma

Çikolatalı Köpük Soslu Dondurma Tanımı İçin Malzemeler
Dondurma için:
- 2 adet yumurta sarısı
- 250 ml süt
- 1 çay kaşığı mısır nişastası (süt reçeliniz katıysa koymayın)
- 60 gram süt tozu
- 40 gram şeker
- 40 ml ağırlaştırılmış süt (süt reçeli de olur)
- 40 gram sütlü çikolata (beyaz çikolata ile de hoş oluyor)
- 350 ml krema
Yoğunlaştırılmış süt için:
- 300 ml süt (yüksek pastörize süt kullandım)
- 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker (200 ml ile ölçün. esmer şeker ekleyebilirsiniz)
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı ucu ile karbonat
Köpük sos için:
- 60 gram bitter çikolata
- 50 ml sıcak su (süt de olur)
- 50 ml krema
- 1 tatlı kaşığı süt reçeli
Çikolatalı Köpük Soslu Dondurma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Dondurma için: bir tencerede yumurta sarıları, süt, süt tozu, şeker, ağırlaştırılmış sütü karıştırın.
- Orta ateşte pudingden çok daha akışkan ancak kıvamlı olana kadar pişirin. Kaynatmayın.
- Süzgeçten geçirerek bir kaseye dökün.
- Çikolatayı içinde eritin. Karıştırarak soğutun. (buzlu su dolu bir kabın üzerinde soğutup, sonra buzdolabına 10-15 dk. Koyabilirsiniz. )
- 2 buçuk – 3 saat buzlukta dinlendirin.
- Kremayı köpürecek halde çırpın.
- Dolaptan çıkardığınız karışımı, kremaya döküp yavaşça karıştırın. (katlayın. ) bir dondurma kabına paylaştırın. 10 saat buzlukta donduktan sonra hazır.
- Yoğunlaştırılmış süt için: (bu ölçülerle 120 gram süt reçeli elde edersiniz. Yoğunlaşmadan biraz evvel ocaktan alırsanız, ağırlaştırılmış süt olur. ).
- Bir tencereye süt, şeker, tereyağı koyup biraz karıştırın.
- Tencereyi ocağa alın. Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Tereyağı eriyince, orta ara karıştırarak pişmeye bırakın.
- Süt kaynayınca, karbonatı ekleyip karıştırın. Biraz köpürecektir. (karbonat raf ömrünü uzatır. ) tekrar orta ara karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Yer yer köpükler çıkınca, ocağın altını biraz kısın ve daha seyrek karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Ben ortada ocağın altını biraz açarak karıştırıp sonra yeniden evvelki ocak ayarına geri aldım.
- Koyulaşınca zati karıştırırken hissedeceksiniz.
- Kıvam alınca ocağı en kısık ayarına getirip az daha karıştırın. Sonra ocağın altını kapatın. Bir kavanoza döküp, sıcakken kapağını kapatın.
- Dışarda soğumaya bırakın. Sonra buzdolabına kaldırın.
- Köpük sos için: çikolatanın üzerine sıcak su koyarak eritin. Süt reçeliniz koyu kıvamlı ise ona da 1 çay kaşığı sıcak su koyarak eritin. Kremayı köpürtün.
- Üzerine süt reçelini ekleyerek karıştırın.
- Çikolatalı karışımı ekleyerek köpürtün.
- Süzgeçten geçirerek bir kaba dökün. Buzdolabında bir gece bekletin.
- Dondurmayı köpük sos ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Çikolatalı Köpük Soslu Dondurma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


