Börülce Rapsodisi (Adını Ben Koydum)
Börülce Rapsodisi (Adını Ben Koydum) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg. taze börülce
- 1 büyük uzunluk kuru soğan
- 2 adet irice havuç
- 1 adet büyük kapya biber
- 2 diş sarımsak
- 2 büyük uzunluk domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Zeytinyağı
Börülce Rapsodisi (Adını Ben Koydum) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Börülceler yıkanıp ayıklanır, uçları (taze fasulye gibi) kesilir. Demet üzere avucumuza sığdığı kadar alınır, mümkün olduğu kadar eşit modüllere (maksimum serçe parmak kadar) kesilir. Kenara ayrılır.
- Soğan yemeklik ince ince doğranır ve zeytinyağ konulmuş ve hafif ısıtılmış tencereye konarak kısık ateşte ağzı kapalı pişmeye bırakılır.
- Soğanlar pişerken 2 diş sarımsak ince ince doğranır tencereye eklenir.
- Soğan ve sarımsak kısık ateşte karamelize olurken 2 havuç, börülce boyutunda (boyu ve kalınlığı yaklaşık tıpkı olmalı) kesilir ve tencereye eklenerek bir çeşit karıştırılır.
- Ocak kısık ateş yanmaya devam ederken kapya biber, börülce ve havuçların büyüklüğünde kesilerek tencereye eklenir.
- Hepsi tekrar bir cins karıştırılır ve bir iki dakika sonra börülcelerle buluşturulur. Tüm sebzeler nazikçe karıştırılarak yeniden kısık ateşte kapak kapatılır.
- Domatesler evvel soyulur, küp küp doğranır. 4-5 dakika pişen karışımın üstüne suyuyla birlikte serilir. Bu kademeden sonra karıştırma yapılmaz. Tuzunu şekerini serpiştirerek kapağı kapatırız ve denetimli olarak yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.
- Ocak kapandıktan sonra kapak hafif aralanır ve tencere soğumaya bırakılır.
Püf nokta:Asla ekstra su koymuyoruz ve daima kısık ateşte pişiyor.
Börülce Rapsodisi (Adını Ben Koydum) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






