Bayatlamayan Yumuşak Poğaça

Bayatlamayan Yumuşak Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
16-18 adet büyük uzunluk poğaça ölçüsü;
- 1 yumurta akı (sarısı üzerine)
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su (süt ve su karıştırılıp hafif ısıtılacak)
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 3-4 yemek kaşığı şeker
- Un ( kaliteye nazaran ölçü değişir)
- 1 paket yaş maya (kuru maya kullanacak olanlar yorumlarda sorsun lütfen)
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı;
- Sade yada istediğiniz iç harcı kullanabilirsiniz
Ben genelde yalnızca yapıyorum. sandviç misali istediğimiz formda doldurabiliriz.
Bayatlamayan Yumuşak Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
Daha evvel yaptığım tanımlarda ikinci günde kesinlikle kurumuş oluyordu. Denemeler sonunda öğrendiğim birkaç püf nokta ile 1 hafta da bile yumuşak kalabilen poğaçaya kavuştuk 😁 Eşim kahvaltı yapmadan çıktığı için 1 yılda kaç kere poğaça denediğimi siz iddia edin artık 😮💨 artık gelelim tarife 🤤.
- Ilık olan süt ve su karışımı kaba alınır. Üzerine yumurta akı ve maya eklenerek düzgünce karıştırılır. Maya mümkün olduğunca erimeli. Kalan gereçler de eklenerek ele hafif yapışan hamur elde ediyoruz.
- Yoğurduğumuz hamuru 1-1,5 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Daha sonra mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde yapıp tepsiye diziyoruz.
- Yumurta sarısı sürerek soğuk fırında 20 dakika tepsi mayası yapıyoruz. 20 dk sonunda tepsiyi fırından alıp fırını evvelden ısıtıyoruz.
- 190 derecelik mümkünse fansız ayarda pişiriyoruz. Afiyet olsun 🤲🏻
Birkaç püf nokta 👇🏻
- Su ve süt çok ısınmamalı. Cezvede ve küçük beğenilen 1 dk diyebiliriz.
- Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa (az un) poğaça da o kadar yumuşak ve taze kalır.
- Mayalama yaparken kalorifer ya da sıcak fırın süratli ve ekşi maya yapar. Üzerine kapak ve 1 adet sofra kapatarak ılık yerde maya daha düzgün olur 👍🏻.
- Yumurta sarısını tepsi mayasından evvel sürüyoruz ki sönmesin.
İnstagram ve youtube sayfamiıa dayanak olursanız seviniriz 🤗
Bayatlamayan Yumuşak Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

