Aşure (Garantili Tam Ölçülü)
Aşure (Garantili Tam Ölçülü) Tanımı İçin Malzemeler
- 3 su bardağı buğday
- 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmamış haliyle)
- 1 su bardağı nohut ( ıslatılmamış haliyle)
- 1 çay bardağı pirinç
- 1.5 su bardağı kuru üzüm
- 1.5 su bardağı kayısı
- 1 su bardağı incir
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 su bardağı kabuğu soyulmuş çiğ badem
- 2-3 adet çubuk tarçın
- 10-15 adet karanfil
- 2 adet elma
- 5 su bardağı şeker
- 1 portakal kabuğu rendesi
- Kaynar su
Aşure (Garantili Tam Ölçülü) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Buğdaylar akşamdan 3-5 su berraklaşana kadar yıkanır.
- Üzerine geçecek kadar su eklenerek bırakılır.
- Nohut ve fasulye başka kaplarda soğuk su ile ıslanır.
- Sabah buğday suyu süzülerek tencereye alınır.
- Üzerine yaklaşık 2 litre kaynar su eklenerek pişirmeye başlanır.
- Beyazlayıp şişince üzerinde en az iki parmak su olacak biçimde iken ağzı kapatılır.
- Yoğurt üzere sarılarak demlenmeye bırakılır. ( en az1 saat) nohut ve fasulye başka farklı haşlanarak hazır edilir.
- Dinlenen buğdaylar açıp karıştırılır.
- Suyu azalmışsa su eklenerek ocağa alınır.
- Pirinçler eklenir.
- Çubuk tarçın atılır.
- Nohut ve fasulye eklenir.
- Sıcak sudan geçirilmiş kuru üzümler de eklenip karıştırılarak pişirmeye başlanır.
- Üzümler şişmeye başlayınca doğranmış kayısılar ve kuş üzümü eklenir.
- Yumuşayınca elmalar eklenir.
- Bu esnada yanınızda daima kaynar su bulunmalı azar azar gereksinim gereksinime nazaran eklenmelidir.
- Demlenmiş karanfilin suyu ve portakal kabukları eklenir.
- Dolmalık fıstık ve şeker eklenerek karıştırılır.
- İhtiyaç duyarsanız şekere ilave yapabilirsiniz.
- Kaynar suda bekletilerek kabuğu soyulmuş çiğ bademler eklenir.
- Son olarak yeniden sıcak suda yıkanmış küp doğranmış incirler eklenir. !!!
- İncirlerin son basamakta eklenmesi aşurenin rengi için çok değerli.
- Erken eklerseniz kaynattıkça aşurenizi karartır.
- Ben kuru yemişleri üzerinde çıtır sevdiğim için servis esnasında ekliyorum. Siz son etapta ekleyebilirsiniz.
- Aşure son defa karıştırılır hafif sulu kıvamda olacak formda demlenmeye bırakılır.
- En az yarım saat bekleyen aşure tam kıvamını bulur ve ağırlaşır.
Afiyet şifa olsun üzerine ceviz, fındık,nar, hindistan cevizi.
Aşure (Garantili Tam Ölçülü) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















