Ezogelin Çorbası
Ezogelin Çorbası Tanımı İçin Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 4 su bardağı sıcak su
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı un
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber (isteğe bağlı)
- 1,5 çay kaşığı kadar tuz
Ezogelin Çorbası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tencereye tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ alarak ısıtıyoruz. Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğruyoruz. Tencerede orta ateşte, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz (ben bu etapta soğanları evvel su ile yumuşatıp daha sonra yağ ekliyorum)
- Üzerine yıkanmış ve suyu süzülmüş olan kırmızı mercimek, pirinç ve bulgur ekleyip karıştırıyoruz. Bir ölçü kavuruyoruz.
- Tencereye sıcak su ek edilerek kapağını kapatıyoruz. Pişmeye bırakıyoruz.
- Çorba kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte orta ara karıştırarak pişiriyoruz. Bakliyatlar yumuşayınca kadar yaklaşık 25-35 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra altını kapatıyoruz.
- Sosu için; başka bir kabın içinde 2 yemek kaşığı sıvı yağ ısıtıyoruz. Üzerine un ekleyip un kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz.
- Salça da kavrulduktan sonra su ek ederek kaynatıyoruz. Üzerinde nane, kırmızı biber, karabiber ve kimyon ek ediyoruz. Sosumuzu ocaktan alıp çorbaya ek ediyoruz. Çorbamızın tuzunu ekliyoruz. Karışımı 1-2 dakika kaynatıyoruz.
- Ben çorbayı pürüzlü sevdiğim için kendime bu basamakta çorba ayırdım. Eşim daha az pürüzlü sevdiği için ona blender ile pürüzleri azaltarak hazırladım.
- Blender ettikten sonra yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ezogelin çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
Not:gerekirse kıvamını ayarlamak için su ek edilebilir. Suyun bir kısmını et suyu kullanabilirsiniz. Ben et yemediğim için yalnızca su ile yaptım.
Ezogelin Çorbası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















