Açma Tarifi
Açma Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya (ya da 1 yemek kaşığı kuru maya)
- 1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamura)
- 5 – 5,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İçine sürmek için;
- Oda sıcaklığında tereyağı yahut margarin
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Susam yahut çörek otu
Açma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Ilık süt, ılık su, şeker ve mayayı bir kaba alın, karıştırın.
- 5-10 dakika bekleyerek mayanın aktive olmasını sağlayın.
- Yumurtanın beyazını, sıvı yağı ve tuzu ekleyin.
- Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan lakin yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamurun üzerini örtüp 45-60 dakika mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın.
- Her bezeyi elinizle biraz açın, içine çok az tereyağı sürün, rulo yapın ve kendi etrafında dolayarak hal verin.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerini örtüp 15-20 dakika ikinci sefer mayalanmaya bırakın.
- Üzerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar (20-25 dk) pişirin.
- Sıcakken yumuşacık olur. İstersen içine peynir, zeytin ya da çikolata da koyabilirsin.
Açma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







