Ispanaklı Kol Böreği (Hazır Yufkadan)
Ispanaklı Kol Böreği (Hazır Yufkadan) Tanımı İçin Malzemeler
- 3 adet yufka
Böreğin içi için;
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet büyük uzunluk soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- 1 kg ıspanak
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için ;
- 1 yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Ispanaklı Kol Böreği (Hazır Yufkadan) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Önce böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Bunun için uygun bir tavaya sıvı yağı alarak üzerine doğradığımız küp küp soğanımızı ek edelim.
- Soğanlar pembeleşene kadar kavuralım.
- Kavrulan soğanımızın üzerine salça,tuz, karabiber ve pulbiberi de ekleyerek bir kaç dakika daha kavurmaya devam edelim.
- Ispanaklarımızı sirkeli suda bekletelim 10 dakika sonra olağan bir formda doğrayalım.
- 📌uygun bir tencereye suyumuzu koyup kaynatalım ocağımızın altını kapatalım akabinde kaynayan suya doğradığımız ıspanakları koyalım 5-10 dakika bekletelim böylelikle ıspanaklarımız fazla haşlanmasını engelemiş oluruz📌
- Sıcak sudaki ıspanakları süzgeç yardımı ile süzelim üzerine soğuk suda gezdirelim daha sonra elimizle güzelce suyunu sıkıp uygun bir karıştırma kabına alalım ve üzerine kavrulduğumuz soğanları ekleyelim ve karıştıralım.
- Tezgahımızın üzerine, 3 adet yufka üst üste gelecek biçimde yerleştirelim ve ortadan ikiye keselim. “d” biçiminde 6 adet yufka elde edelim.
- D formundaki yufkalarımızdan bir adedini alalım, bir kaç kaşık sıvı yağ dökelim ve fırça yardımı ile her yerine gelecek formda yayalım.
- Soğuyan iç harcımızdan bir kesim alalım, yufkanın üzerine gelişi hoş serpiştirelim.
- İsterseniz ıspanaklı iç harcı farklı iç harçları da hazırlayabilirsiniz.
- İç harcımızı yaydıktan sonra uçtan ileri gerçek kenarda boşluk kısımları içe yanlışsız katlayalım, daha sonra rulo halinde sararak kendi etrafında dolayalım daha sonra fırın tepsisinin ortasına, biçim verdiğimiz böreğimizi alalım.
- Diğer yufkaları da birebir biçimde rulo yapalım ve tepside olan böreğin etrafına boşluk bırakmadan dolayalım.
- Tepsimiz dolana kadar bu sürece devam edelim. 1 yumurta sarısı çırpalım ve fırça yardımı ile böreğimizin üzerine sürelim.
- Son olarak böreğimizin üzerine çokça susam çörek otu serpelim ve istediğimiz boyutta keselim. Ben piştikten sonra kestim.
- Daha sonra böreğimizi evvelden ısıttığımız 190°c fırında altı üstü güzelce kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim
- 📌Fırından çıkan böreğimize yumuşak isterseniz üzerine hafif ıslak bir ötü örtelim 5 dakika bekletelim 📌çıtır börek isterseniz bu süreci yapmanıza gerek yok pişen ıspanaklı kol böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun.
Ispanaklı Kol Böreği (Hazır Yufkadan) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















