Tam Ölçülü Ev Baklavası
Tam Ölçülü Mesken Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yumurtanın sarısı
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tutam tuz
- Aldığı kadar un
Hamuru açmak için:
- Yarım kilo nişasta
Hamurun üstü için:
- 250 gram tereyağı (tereyağı yerine margarin de kullanılabilir lakin tereyağı tadını veremez)
Kat ortaları için:
- Bolca çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için:
- 5 su bardağı şeker
- 7 su bardağı su
- 1 dilim limon
Tam Ölçülü Konut Baklavası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Ev baklavasına başlarken öncelikle şeker ,su ve limonu karıştırarak şerbeti bi 15 pişirelim, kıvamını yoğunlaştığına emin olmaya dikkat edelim ve soğumaya bırakalım.
- Geçelim hamurumuza. Bütün gereçleri düzgünce karıştırıp azar azar un ek ederek ele yapışmayan bir hamur elde edelim ve üstünü örtüp dinlenmeye bırakalım.
- Ben yaklaşık 1 saate yakın dinlendirdim. Bu müddet daha kısa olabilir.
- Dinlenmiş olan hamurumuzu bezelere ayıralım. Her bir beze cevizden küçük misketten büyük uzunlukta olsun.
- Her bir kat için 15 bezeye muhtaçlık var.
- Benim hamurumdan tam 60 beze çıktı 4 katlı bir baklava çıktı ortaya.
- Hamur bezelerini nisasta kullanarak tatlı tabağı boyutunda açıp kenarda biriktirelim.
- Açtığımız bezenin üstüne nisasta serpip başka açtığımız hamur bezesini de üstüne koyalım.
- Bu halde ortalarına çokça nisasta serperek 15 tane bezeyi üst üste koyup sonra hepsini birlikte açalım, tepsi boyutuna getirelim.
- Açılan baklava yufkasını yağladığımız tepsiye yerleştirelim.
- Üstüne çokça ceviz serpelim. Tekrar 15 tane beze açıp ortalarına çokça nisasta serperek üst üste koyalım ve hepsini bir defada olacak halde açalım.
- Açtığımız yufkayı tepsiye yerleştirelim.
- Eğer açtığımız yufka tepsiye nazaran büyük geldiyse keskin bir bıçak yardımıyla fazlalıkları keselim ve o fazlalıkları da yufkanın üstüne yerleştirelim.
- Bu formda bütün hamur bezelerini açıp bol nisastalı bir yufka hâline getirelim.
- Ama yufkaları tepsiye koymadan evvel biraz sirkeliyelim ki fazla nisastası dökülsün.
- Hamur açma süreci bitince dikkatli bir biçimde dilimleyelim.
- Tereyağını (ya da margarini) bir tavada güzelce eritip kızdıralım.
- Bir kaşık yardımıyla tüm baklavanın üstüne gezdirelim.
- Benim fırınım 170 derece evvelce ısıtma yapmadan hamur işlerini pişiriyor.
- Baklavayı orta ara çevirirek eşit bir halde pişmesini sağlayalım.
- İyice piştiğine emin olunca fırından alalım. 1 ya da 2 dk dinlendirip soğuk serbeti her yerine eşit olacak halde dağıtalım.
- Üstüne de bir tepsi kapatalım ki şerbetini hoş çeksin.
- En az 3-4 saat dinlenmesi gerek.
- Baklavamızın kıyır kıyır olması için nisastayı çokça kullanalım.
- Ben bir tepsi baklava için yaklaşık yarım kilo nişasta kullandım.
- Cevizim de bir konserve kavanozu doluydu anca yetti.
Afiyet olsun☺.
Tam Ölçülü Mesken Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı














