2 Katlı Yaş Pasta

2 Katlı Yaş Pasta Tanımı İçin Malzemeler
Ganaj için;
- 2 paket 200 ml lik sıvı krema
- 500 gram bitter çikolata
Pastacı kreması;
- 5 su bardağı süt (1000 ml)
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (mısır yahut buğday)
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilin
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Pandispanya ( 20-22 cm kalıp için );
- 4 adet büyük uzunluk yumurta
- 1 su bardağı toz şeker (200 ml)
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (mısır yahut buğday)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 tutam tuz
İçi için
- Çilek
- Muz
- Damla çikolata ( isteğe bağlı draje yahut istediğiniz çikolata )
2 Katlı Yaş Pasta Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ganaj üretimiyle başlıyoruz kremayı ısıtın: küçük bir tencereye sıvı kremayı koyun ve kısık ateşte kaynama noktasına gelmeden ısıtın (kaynamamalı, yalnızca hafif duman çıkmalı).
- Çikolatayı ekleyin: ocağı kapatın, içine küçük kesimlere bölünmüş çikolatayı ekleyin.
- Birkaç dakika bekleyin, akabinde spatula yahut silikon çırpıcı ile çikolata büsbütün eriyene kadar karıştırın. Sonra da dinlenmesi için kenara alın.
- Pastacı kreması için; kuru materyalleri karıştırın: Küçük bir tencerede şeker, un ve nişastayı karıştırın.
- Sütü yavaş yavaş ekleyerek çırpın, akabinde yumurta sarısını ekleyin ve karıştırın.
- Orta ateşte daima karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra vanilin ve tereyağını ekleyip karıştırın.
- Üzerini streç sinemayla kapatarak (kremaya değecek şekilde) soğumaya bırakın.
- Pandispanya için. ( 2 katlı olacağı için bu tanımı 2 kere yapıyoruz. ) yumurtaları şekerle çırpın.
- Yumurtaları akı ve sarısı olarak ayırın.
- Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile mikserle beyaz ve köpük üzere olana kadar çırpın.
- Şekeri azar azar ekleyerek yüksek zamanda çırpmaya devam edin. 2. Yumurta sarılarını ekleyin
- Yumurta sarılarını tek tek ekleyerek düşük zamanda karıştırın.
- Vanilini de ekleyin.
- Kuru gereçleri ekleyin .Un, nişasta ve kabartma tozunu elenmiş olarak ekleyin.
- Spatula ile alttan üste nazikçe söndürmeden karıştırın.
- 20-22 cm kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin.
- Karışımı kalıba dökün ve tezgâha yavaşça vurup hava kabarcıklarını çıkarın.
- Önceden ısıtılmış 170°c fırında (alt-üst ayarda) 35-40 dakika pişirin.
- Fırın kapağını birinci 30 dakika açmayın.
- Fırından çıkınca kalıbı aykırı çevirerek ızgara telinde soğutun.
- En az 4 saat dinlendirin, tercihen 1 gece.
- Pandispanyayı daha nemli yapmak için: 1 çay bardağı süt ekleyebilirsiniz (pandispanya sütlü olur, daha yumuşak fakat biraz daha az kabarır).
- Püf noktaları: ✅ yumurtalar oda sıcaklığında olmalı. ✅ un ve nişasta kesinlikle elenmeli. ✅ mikser yerine spatula ile nazikçe karıştırılmalı. ✅ piştikten sonra çabucak kesmeyin, dinlendirin.
- Pandispanya dinlendikten sonra tercihe bağlı iki yahut üç kat olacak halde kesilir. ( ben 2 kestim )
- Pandispanya yaptığımız kalıbın içerisine yerleştirilir.
- Plastik bir şişenin kapağı küçük delikler halinde delinerek içerisine süt koyulup kekin üzerinde gezdirilir/ ıslatılır .
- İçine kremamızın yarısını koyup sonra da iç materyallerinin tekrar yarısını yerleştirelim .
- Kekimizin öteki yarısını da üstüne kapatıp tekrar sütle ıslatalım. Kalıbı çıkarmadan elimizle bastıralım yavaşça.
- Uygun bir tabağa kekimizi alıp kalıbımızı çıkarıyoruz ve kenarlarını streçleyip buzdolabına atıyoruz.
- üst katını yapmak için kekin kenarlarından küçültüyoruz ki katlı dursun ve tekrar birebir tekniği uyguluyoruz süt, krema, meyveler, ve tekrar kek olacak formda.
- Dinlenen keklerimizi üst üste koyuyoruz ve çöp şiş yardımıyla sabitleyip fazla kalan çöp şişi kesiyoruz. Tercihen 2 adet çöp şiş kullanılabilir.
- Süslemeden evvelki son adım olan ganajımımızı uyguluyoruz. Oda sıcaklığındaki ganajımızın kıvamına bakıyoruz şayet çok akışkansa buzdolabında yarım saat bekletiyoruz. Şayet çok katıysa ben mari yolu kıvam alacak kadar ısıtıyoruz.
- Kıvamı krem şanti üzere olmalı.
- Öncelikle kenarlarına ganajımızı uyguluyoruz ince bir katman halinde.
- Sonra üzerine uyguluyoruz spatulamızı temizleyip ikinci katını atıyoruz pastamızı çevirerek düzgün bir formda her yerine yayıyoruz.
- Süsleme; üzerine kullanmak isterseniz figürler yahut şeker hamuruyla yapacağınız harflerle yazılar yazabilirsiniz. Afiyet olsun.
2 Katlı Yaş Pasta Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






