Kabsa

Kabsa Tanımı İçin Malzemeler
- 1,2 kg kemikli kuzu eti (ben omuz kısmını kullandım)
- 1/2 (yarım) su bardağı sade yağ (ghee)
- 2 adet soğan (doğranmış)
- 1 adet havuç (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı zencefil ve sarımsak ezmesi
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domatesin püresi
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tane karabiber
- 9 adet kakule
- 4 adet defne yaprağı
- 4 adet kuru limon
- 1/2 (yarım) çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kişniş tohumu
- 1 çay kaşığı rezene tohumu
- 1 çay kaşığı kimyon tozu
- Tuz
- 1,5 litre su
- 2,5-3 su bardağı basmati pirinçi (30 dakika soğuk suda bekletilmiş)
- Badem
- Kuş üzümü
Kabsa Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bu yemek tencere yahut düdüklü tencerede hazırlanabilir. Kullanılan usule nazaran pişirme mühletleri değişebilir. Ben bu tanımda düdüklü tencere kullanacağım.
- Yapışmaz bir tavada bademleri ve kuş üzümlerini yavaşça kavurun.
- Hafif altın rengi olduğunda yanmamalarına dikkat ederek ocaktan alın ve bir kenara koyun.
- Orta ateşte düdüklü tencereye sade yağı ekleyin.
- Doğranmış soğanları ekleyip yumuşayıp şeffaf hale gelene kadar soteleyin.
- Ardından zencefil ve sarımsak ezmesini ekleyin ve karıştırın.
- Kuzu etini ekleyerek her tarafını güzelce mühürleyin.
- Havuç, domates salçası, domates püresi, tane karabiber, kakule, defne yaprağı, kuru limon, toz kırmızı biber, zerdeçal, kişniş tohumu, rezene tohumu, kimyon ve tuzu ekleyerek 5 dakika daha pişirin.
- Kapağını kapatıp düdüklüde 20-30 dakika pişirin.
- Et uygunca piştiğinde yumuşak olmalıdır.
- Eti dikkatlice çıkarıp bir kenara ayırın.
- Suyunu süzerek kemiklerden arındırın.
- Yapışmaz bir tencereye pirinçi koyun ve üzerine süzülmüş et suyunu ekleyin (en az iki katı kadar su olması gerekir, şayet eksikse biraz su ek edin).
- Pirinci yüksek ateşte kaynatın, kaynadıktan sonra altını kısarak suyunu çekene kadar pişirin.
- Piştikten sonra 10 dakika dinlenmeye bırakın.
- Servis için pirinçi çatalla yavaşça kabartarak bir servis tabağına alın.
- Üzerine eti yerleştirin.
- Kavrulmuş badem ve kuş üzümünü serpiştirin, akabinde doğranmış taze kişniş ekleyin.
- Kabsa çoklukla yeşil biber, domates, sarımsak, kişniş, limon ve bir tutam tuz ile yapılan kolay bir acı sos ile servis edilir. Afiyet olsun!.
Kabsa Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
