Sömelek Köfte

Sömelek Köfte Tanımı İçin Malzemeler
- 200 gr tek çekim kıyma
- 1 su bardağı kaynar su
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı ılık su
Köfteleri kaynatmak için gereçler;
- 2 lt su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Köfte sos gereçleri;
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı domates salça
- 1 .5 çay bardağı köftenin suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzerine yoğurt materyalleri;
- 250 gr süzme yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Tuz
Sömelek Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir kasenin içene süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak, tuz ek ederek birlikte karıştırın ve bekletin.
- Ardından karıştırma kasenin içene bulgur irmik tuz ek ederek birlikte karıştırın ve üzerine 1 su bardağı kaynar su ek ederek birlikte karıştırın ve üzerini kapatıp 10 dakika bekletin.
- Ardından daha sonra dinlenmiş bulgurun içine salça, kimyon, karabiber, 1 çay bardağı ılık su, un, yumurta ek ederek birlikte mutfak şefi yardımıyla makinada ben süratli bölümde 5 dakika düzgünce yoğurdum dilek eden eliyle yoğurabilir.
- Tepsiyi yavaşça unlayın ve elinize eldiven giyin ve yavaşça elimizi suya batırıp, köfte hamurundan modüller koparın avuç içinde form vererek tepsiye aralıklı olarak dizin.
- Ardından başka bir tavada zeytinyağı tereyağı domates salçası ek ederek birlikte yavaşça karıştırarak kavurun akabinde üzerine 1. 5 çay bardağı köftenin suyundan kullanın suyu ek ederek birlikte karıştırın.
- Son olarak pul biber yarım çay kaşığı kimyon ek ederek birlikte karıştırın, ocağın altını kapatın bir tencereye 2 litre su ek ederek birlikte kaynatın üzerine tuz ek ederek karıştırın ve köfteleri kaynayan suya bırakın.
- Orta ateşte 10 dakika köfteleri pişirin akabinde köfteleri süzün ve hazırlanan sosun içine köfteleri bırakın yavaşça karıştırın, akabinde kısık ateşte 10 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak köfteleri pişirmeye devam edin.
- Daha sonra ocağın altını kapatın servis tabağına köfteleri kaşık yardımıyla bırakın akabinde üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
- Son olarak tavanın içinde kalan domates sostan yoğurdun üzerine gezdirin ve üzerini ince ince doğranmış maydanoz yaprakları ile birlikte süsleyin afiyet olsun 🙏🌼.
Sömelek Köfte Tanımı Fotoğraflı Yapılışı




