Sütlaç (Tüm Önemli Püf Noktalarıyla!)

Sütlaç (Tüm Değerli Püf Noktalarıyla!) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 5 su bardağı su
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı (nişastayı açmak için) süt
- 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1,5 yahut 2 su bardağı toz şeker (tatlı sevme durumunuza bağlı olarak tercih edin.)
- 1 paket vanilya yahut bir kaç damla sıvı vanilya
- Tarçın
- Doğranmış fındık yahut damak tadınıza nazaran süsleme yapabilirsiniz
Sütlaç (Tüm Kıymetli Püf Noktalarıyla!) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Pirinci yıkayıp süzün, tencereye alın ve 5 su bardağı su ekleyin.
- Kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin.
- Üzerine 5 su bardağı sütü ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Ayrı bir kapta 1 su bardağı süt ile 1,5 yemek kaşığı buğday nişastasını karıştırarak açın ve uygunca erittiğinden emin olun.
- Kaynayan sütlü karışıma nişastalı sütü ekleyin ve daima karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
- Şekeri ekleyin ve karıştırarak 5 dakika daha kaynatın.
- Ocaktan aldıktan sonra 15 dakika dinlendirin.
- Kâselere paylaştırıp soğumaya bırakın.
Püf noktaları:.
✔ nişastayı eklerken dikkat! nişastayı soğuk sütle düzgünce açıp, büsbütün erittiğinden emin olmalısın. Aksi halde topaklanabilir ve tatlının kıvamı bozulabilir.
✔ pirinci kısık ateşte pişir! pirinçleri kısık ateşte suyunu çekene kadar haşlamak hem kıvamını daha uygun oturtur hem de sütlaca daha fazla lezzet katar.
✔ şekeri en son ekle! şekeri başta eklemek, pirinçlerin yumuşamasını zorlaştırabilir. Pirinç büsbütün piştikten sonra şekeri eklemek daha uygun bir kıvam sağlar.
✔ sütün tadı önemli! nitekim lezzetli bir sütlaç için tam yağlı ve taze süt kullanmalısın. Pastörize sütler de olur fakat çiğ sütü kaynatıp kullanmak daha ağır bir tat verebilir.
✔ tahta kaşıkla karıştır! sütlacı metal kaşık yerine tahta kaşıkla ve daima karıştırarak pişirmek, tabanı tutmasını önler.
✔ fırın sütlaç yapıyorsan yumurta ekle! fırın sütlaç yapmak istersen, 1 yumurta sarısını nişasta karışımına ekleyerek fırına vermeden evvel karıştırabilirsin. Bu, üzerinin hoş kızarmasını sağlar.
✔ kıvamı çok koyu olmasın! ocağın altını kapattığında sütlaç biraz sıvı üzere görünebilir. Dinlendikçe kıvamı yoğunlaşacaktır, fazla koyu pişirme!.
✔ servis öncesi dinlendir! pişen sütlacı kesinlikle oda sıcaklığında 15 dakika dinlendir, sonra buzdolabına al. Bu, kıvamın oturmasını sağlar.
✔ bardak ölçüsü tıpkı olmalı! tanımdaki tüm gereçler için birebir bardak ölçüsüyle kullanmaya dikkat et. Bu, oranların gerçek olmasını sağlar.
Afiyet olsun!.
Sütlaç (Tüm Kıymetli Püf Noktalarıyla!) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







