Çilekli Ekler (Meyveli Ekler) (Tüm Püf Noktaları Burada)
Çilekli Ekler (Meyveli Ekler) (Tüm Püf Noktaları Burada) Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 150 gram margarin yahut tereyağı
- 3 su bardağı su
- Bir çimdik tuz
- 2 çimdik şeker
- 3 su bardağı un
- 8 l uzunluk yumurta
Kreması için:
- 1 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- 2 yumurta sarısı
- 5 yemek kaşığı çok tepeleme un
- 5 yemek kaşığı çok tepeleme nişasta
- 2 paket vanilya
- 2 poşet (75+75=150gr) krem şanti
Arası için:
- Çilek yahut istediğiniz meyveler
Üzeri için:
- Beyaz yahut istediğiniz bir çikolata
Çilekli Ekler (Meyveli Ekler) (Tüm Püf Noktaları Burada) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bu tanım birebir pastane tanımıdır. Yüzlerce kez denenmiş tüm yanlışlar üzerinde oynama yapılmış ve püf noktalara uyulursa tam ölçülü bir tanımdır. Ölçüsü fazla tutulmuştur. 2-2,5 tepsi üzere ekler çıkıyor. Ben bir sefer yapıp bir kısmını buzluğa atıyorum. Ölçüyü ikiye bölebilirsiniz.
- Hamur için:Su, tuz, şeker ve margarin bir tencerede kaynatılır.
- Kaynayan karışıma un eklenerek süratlice karıştırılır.
- Hamur toparlandıktan sonra altı kapatılır. Hamur biraz ılımaya bırakılır.
- Ilıyan hamur mikser ile bir tıp çırpılır. (Çok yüksek evre kullanmayacağız. Mikseriniz güçlü değilse ziyan görebilir) sonra yumurtaları eklemeye başlıyoruz.
- Yumurtaları 2 ekle çırp, 2 ekle çırp, 1 ekle çırp formunda yapacağız.
- 7 yumurtayı yedirdikten sonra kıvamı mikseri kaldırdığınızda ucundan yavaşça akacak formda değilse son yumurtayıda ekleyelim ve çırpalım.
- Küçük yumurta kullanıyorsanız sayıyı artırın.
- Kıvamı, hamurun durduğu yerde cıvık sulu değil lakin mikserin ucundayken yavaşça akan bir kıvamda olmalı.
- Patates püresine yakın bir kıvamı olacak. Bu kıvama geldikten sonra sıkma torbamıza alabiliriz.
- Fırın tepsimize istediğimiz boyutta sıkabiliriz. (enli dolu dolu bir biçimde ekler istiyorsanız torbanın ağzını geniş kesin bir tatlı kaşığına yakın olsun. ) tepsideyken 1 katı kabaracakmış üzere düşünüp ona nazaran boşluk bırakalım ve sıkalım.
- ***En kıymetli püf noktası evvelce ısıtılmış 175° fırında alt üst fanlı modda orta rafa koyuyoruz ve kaç tepsi çıkarsa çıksın her tepsiyi tek tek pişireceğiz.
- Diğer tepsiler oda ısısında bekleyebilir.
- Hava çok sıcaksa dolaba koyulabilir.
- 1. Tepsiyi fırına aldıktan sonra ortalama 35 -40 dk da pişmiş olacak.
- Pişme bitene kadar asla fırını açmıyoruz. Isı ayarını düşürmüyoruz.
- Bunlar hamurun sönmesine ve birdaha kabarmamasına sebep oluyor. Sönen hamurun içi çiğ kalıyor.
- Hamurun piştiğini anlamamız için öncelikle birinci üzeri kabuk bağladıktan sonra üzerinde yağlı bir katman kalıyor minik minik köpürüyor üzere bir imaj göreceksiniz.
- Bu evrede şimdi pişmemiştir ve yeni yeni pembeleşmeye başlamıştır.
- Kabuk bağladıktan sonra üzerinde olan yağlımsı parlak manzara (nokta nokta köpükler) kaybolup eksiksiz matlaştığı vakit ve düzgünce pembeleştiği vakit olmuş demektir.
- Bu kademeden çok eminseniz artık fırından çıkarabilirsiniz. Değilseniz biraz daha pişirmekten korkmayın. ) öbür tepsileride birebir biçimde fırınınızı hiç açmadan sıra ile pişirin.
- Bu ölçüden sıkmaya bağlı olarak 2-2. 5 tepsi ortası ekler çıkıyor.
- Pişirilen eklerin kalanını buzluğa atabiliyorsunuz.
- Kreması için:Vanilya ve krem şanti hariç tüm materyaller tencereye koyup yeterlice karıştırılır. Hiç topak kalmayana kadar karıştırdıktan sonra ocağa alınır.
- Bu karışımın asla başından ayrılınmamalı.
- Yoğun bir krema olduğundan şimdi kaynamadan bile tabanı tutuyor. Daima karıştırılmalıdır.
- Burada topaklanma görürseniz bir süzgeci tencerenin içinde gezdirip topakları almalısınız.
- Krema ağırlaşmaya başlayınca altı kısılıp çok süratli bir halde karıştırılmalı.
- Bileğinize güvenmiyorsanız mikserinizin en düşük döneminde de karıştırabilirsiniz.
- İyice ağırlaşıp katılaştıktan sonra çok ağır bir krema olacak.
- Altını kapatıp vanilyalarımızı ekliyoruz ve tekrar karıştırıyoruz.
- Kremamızı soğuyana kadar 2-3-5 dk üzere aralıklarla üzeri kabuk tutmaması için devamlı karıştıralım.
- Oda ısısına geldikten sonra dolaba alıyoruz. Ben buzluğa atıyorum.
- İyice buz üzere soğuduktan sonra 2 paket krem şantiyi ekleyip çırpıyoruz.
- Çok ağır bir krema olduğu için tez etmeyin mikseri zorlamayın.
- Önce karıştırın biraz açıldıktan sonra yükseltin. 3-4 dakika üzere çırpalım çok uzun çırpılırsa krema cıvıklaşabilir.
- ***O vakit da eklerinizi elde tutmakta zorlanabilirsiniz. Çikolataya batırırken içi açılır ve iç kreması yerken daima dışarı taşar bu yüzden koyu krema olması değerlidir. ) çırpma sürecinden sonra kremamız hazır. Sıkma poşetine alalım.
- Son basamak:Eklerlerimizi tek yandan keserek dolduralım.
- Doldurduktan sonra meyvemizi koyup üzerini yavaşça bastıralım.
- Biraz dolapta soğuttuktan sonra benmari yöntemi eritilmiş çikolataya ( ***beyaz çikolata için mikrodalga riskli çok çabuk yanıyor) batırarak tekrar dolaba alalım. Çikolatamız donunca eklerimiz hazır, afiyet olsun ☺️.
Çilekli Ekler (Meyveli Ekler) (Tüm Püf Noktaları Burada) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






