Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır)

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin yada tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 buçuk çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu (karbonatın üzerine damlatmak için)
  • 3 buçuk su bardağı un (200 ml bardak)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu

İçi için;

  • 1 kase iri dövülmüş ceviz

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Tatlımızın birinci evvel şerbetini hazırlayalım soğuması için. Şerbeti 15 dakika kadar evvel orta ateşte, sonra kısık ateşte kaynatalım.
  2. Bir kaç damla limon damlatıp 2 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve kenara alalım düzgünce soğumalı.
  3. Oda ısısındaki katı yağımızı yoğurma kabına alalım. Üzerine un ve karbonat hariç tüm gereçleri ek edelim.
  4. İyice bu gereçleri karıştırdıktan sonra karbonatı kaşığa alıp üzerine limon damlatıp onuda ekleyelim.
  5. Ununu denetimli ekleyip birebir anda karıştıralım elimizle hamuru. Yumuşak bir hamur olacaktır.
  6. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayalım,kalburabastı kalıbı olarak kullanılan (nihale) üzerine alalım ve elimizle bastırıp biçim almasını sağlayalım.
  7. İçine iri doğranmış ceviz ekleyip uçlarını birleştirip kapatalım ve tepsiye dizelim. Ben şerbetli tatlılarda yağlı kağıt kullanmıyorum zira şerbet dökülünce yapışma riski olmuyor.
  8. Şekil verdiğimiz tatlıları 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tatlı fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuyan şerbeti gezdirelim. 1 gece dinlenen tatlı daha uygun şerbetini çekecektir.

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sebzeli Hindi Kebabı
Damla Çikolatalı Kurabiye
Labneli Dereotlu Poğaça
Iced Vanilla Latte (Ev Yapımı Vanilyalı Buzlu Latte) Tarifi
Baharatlı Kurabiye
Çıtır Börek
Hdabla | © 2025 |