Limonlu Cheesecake
Limonlu Cheesecake Tanımı İçin Malzemeler
Tabanı için;
- 140 gram (10 yemek kaşığı) tuzsuz tereyağı
- 175 gram (1+1/4 (çeyrek) su bardağı) un
- 50 gram (1/4 (çeyrek) su bardağı) şeker
- 2 gram (1/2 (yarım) tatlı kaşığı) tuz
- 15 ml (1 yemek kaşığı) su
Kreması için;
- 1 kutu (395 g) tatlandırılmış ağırlaştırılmış süt
- 24 gram (3 yemek kaşığı) mısır nişastası
- 4 yumurta (oda sıcaklığında)
- 300 gram (1+1/4 (çeyrek) su bardağı) yoğurt (oda sıcaklığında)
- 5 gram (1 tatlı kaşığı) vanilya özütü
Üstüne limon sosu;
- 90 gram şeker
- 27 gram un
- Bir tutam tuz
- Bir tutam zerdeçal (renk için, isteğe bağlı)
- 1/4 (çeyrek) çay kaşığı sitrik asit (isteğe bağlı)
- 75 gram (2 küçük) yumurta
- 30 gram (2 küçük) yumurta sarısı
- 9 gram (1 yemek kaşığı) limon kabuğu rendesi
- 100 ml limon suyu (boyutuna nazaran yaklaşık 2-3 limon)
- 42 gram (3 yemek kaşığı) tereyağı
Limonlu Cheesecake Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tabanı için: tereyağını kızartma: orta uzunluk paslanmaz çelik tavada tereyağını orta ateşte eritin.
- Köpürme, kabarcıklanma ve çıtırtı olacaktır.
- Önce orta sıra, sesler azaldığında daima karıştırın. Açık renkli tortular oluşacaktır.
- Tavanın tabanını kazıyın, yapışmasını yahut yanmasını önleyin. Isıyı kısın.
- Tortular koyu kahverengi olup fındıksı koku yayılınca ocağı kapatın.
- Tuz ve şekeri tereyağına ekleyip karıştırın.
- Ardından unu ekleyip kuru un kalmayana kadar yeterlice karıştırın.
- Karışım topaklı ve kumlu olacaktır.
- Suyu ekleyin ve homojen bir hamur elde edene kadar karıştırın.
- Hamuru fırın kabına aktarın.
- Ellerinizi yahut bir bardak tabanını kullanarak eşit biçimde bastırın.
- Çatalla her yerine delikler açın.
- 180 derece fırında 5-7 dakika pişirin.
- Kreması için: bir kapta ağırlaştırılmış sütü ve nişastayı görünürde tortu kalmayana kadar çırpın.
- Yumurtaları ekleyin ve yumurta beyazları düzgünce karışana kadar dikkatlice çırpın. Gereğinden fazla çırpmamaya dikkat edin.
- Yoğurdu ve vanilya özütünü ekleyip biraz daha çırpın.
- Süzgeçten geçirdiğiniz kremayı fırından çıkardığınız tabanın üzerine yayın.
- Birleştirdiğiniz taban ve kremayı fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Üzerinin biraz kabuk bağlaması ve salladığınızda çok hareketli olmaması gerekiyor.
- Üzeri için: taban için kullandığınız tavayı kağıt havluyla silip kalıntıları kabaca temizledikten sonra limon suyu ve tereyağı hariç tüm gereçleri karıştırın.
- Limon suyunu ekleyin, eşit karışana kadar karıştırın.
- Orta-düşük ateşte daima karıştırarak ve kazıyarak pişirin. Yoğunlaşmaya başladığında ısıyı kısın. Karışım 70–75°c’ye ulaşıp kaşığın yüzeyine yapışacak kıvama gelene kadar pişirin. Kıvamı erimiş dondurma ile şampuan ortasında olmalıdır.
- Ocaktan alın. Tereyağını ekleyin, eriyip büsbütün karışana kadar karıştırın.
- Karışımı süzerek pişmiş kremanın üzerine dökün. Kabı eğerek her yere eşit yayılmasını sağlayın.
- Kabı tekrar fırına koyup 7–15 dakika daha pişirin. Kenarları hafif kabarmış, ortası ise sallandığında neredeyse oynamayacak formda sabit olmalıdır.
- Fırından çıktığında tabanı hala yumuşak olacaktır. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 3 saat bekletin. Tabanı bekledikten sonra sert bir kıvam alacaktır.
Limonlu Cheesecake Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







