Aydın’ın Meşhur Şamişi

Aydın’ın Meşhur Şamişi Tanımı İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 1 dolu yemek kaşığı tuz
  • 1 paket toz maya

Kıymalı harcı için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • Maydonoz
  • 1’er dolu çay kaşığı tuz
  • Pulbiber
  • Karabiber

Aydın’ın Meşhur Şamişi Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Unu bir kaba alıyoruz ve ortasını havuz üzere açıp; su,süt,maya ve şekeri ekliyoruz.
  2. Mayanın etkinleşmesi için 5-10 dk kadar bekliyoruz.
  3. Ardından tuzu unun üzerine etraflıca serpiyoruz ve hamuru güzelce topluyoruz.
  4. Son olarak sıvı yağı da ekleyip hamuru pürüzsüz olana kadar yoğuruyoruz.
  5. Hamurun üzerini hava almayacak biçimde nerdeyse 2 katı olana kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  6. Bu sırada iç harcı için soğanı, biberleri, domatesi ve maydanozu rondoya alıyoruz ve bızzzlatıyoruz.
  7. Derince bir kaba kıymayı alıyoruz.
  8. Üzerine rondodan geçirdiklerimizi ve öbür gereçleri ekleyip yoğuruyoruz.
  9. Dinlenmesi için buzdolabına yerleştiriyoruz.
  10. Mayalanan hamuru tezgaha alıyoruz ve az bi unla hamuru toparlıyoruz.
  11. Hafif unladığımız tezgahta bu koca bezeyi merdane yardımıyla, hamur ne çok ince ne de çok kalın olacak formda açıyoruz.
  12. En küçük tenceremizin kapağıyla(ortalama 20cm yeterli) yuvarlaklar çıkarıyoruz. (kalan hamurları tekrar birleştirip, beze haline getirip; kapakla tekrar yuvarlaklar çıkarıyoruz. ) bu yuvarlak hamurları fırın tepsisine alıyoruz.
  13. Üzerine hazırladığımız iç harçtan kaşıkla döküyoruz, karşıtıyla yaydırıyoruz.
  14. Sonrasında videoda/resimde gördüğünüz üzere hamurun kenarlarından sıktırıyoruz.
  15. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
  16. Çıktıktan sonra hepsi pişene kadar diğer bir tepsiye alıp üzerini örtüyoruz.

❗️Dilerseniz pişirme etabında; kıymalı harç piştikten sonra üzerlerine kaşar rendesi serpebilirsiniz

❗️Yanına bol yeşillik(özellikle roka) tercih edebilirsiniz bu nefis pideyi sizde meskende gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Deneyen herkese şimdiden afiyet şeker olsun🌸.

Aydın’ın Meşhur Şamişi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Nohutlu Yaz Salatası
Ek Gıda Sebze Yemeği
Soslu Yaprak Sarma (Adana Usulü)
Patlıcan Sarma
Lezzet-i Şahane Krema Soslu Somon
Artan Keklerden Kahve Yanına İkramlar
Hdabla | © 2025 |