Azerbaycan Döşeme Pilavı
Azerbaycan Döşeme Pilavı Tanımı İçin Malzemeler
- 2 su bardağı basmati pirinç
- 1 avuç erik kurusu
- 1 avuç kuru üzüm
- 1 avuç kuru kayısı
- 1 avuç badem
- 1 avuç kestane (haşlanmış yahut hazır soyulmuş)
- 2 adet kuru soğan (ay biçiminde doğranmış)
- 500 gram tavuk eti (but yahut göğüs, iri doğranmış)
- 2–3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı sarı kök (zerdeçal)
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- 1 tutam safran
Azerbaycan Döşeme Pilavı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kuruyemiş ve meyveler erik kurusu, kayısı, üzüm, badem ve kestane biraz tereyağı ile kavrulup bir kenarda bekletilir.
- Pirinç Pirincin fazla nişastası gitmesi için güzelce yıkanır.
- Tuzlu, kaynar suda hafif canlı kalacak halde haşlanır.
- Haşlama süreci tamamlandıktan sonra süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
- Tavuk modülleri karabiber, sarıkök, kırmızı biber ve tuz ile harmanlanır. Tereyağında sotelenir.
- Suyunu çektikten sonra ay formunda doğranmış soğanlar eklenir.
- Soğanlar yumuşayıp karamelize oluncaya kadar kavrulur.
- Safran biraz sıcak suyun içinde (2–3 yemek kaşığı kadar) demlenmeye bırakılır.
- Haşlanmış pirinç geniş bir kaba alınır, üzerine safranlı sudan gezdirilir ve tane tane kalacak biçimde yavaşça karıştırılır.
- Servis tabağına yahut geniş bir tepsiye yayılarak şekillendirilir.
- Üzerine tavuk–soğan karışımı eklenir.
- Son olarak, kavrulmuş kuru meyveler, badem ve kestaneler serpiştirilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.
Azerbaycan Döşeme Pilavı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















