Tulumba Tatlısı (Videolu)
Tulumba Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler
Şerbeti için:
- 2 su bardağı tozşeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çimdik tuz
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 2-3 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı irmik
Kızartmak için;
- Bolca sıvı yağ
Tulumba Tatlısı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bugün nefis ve kıtır kıtır tam kıvamında tulumba tatlısı yapacağız. Bu tatlının birtakım değerli püf noktaları var.
- İlk etapta şerbeti hazırlayalım. Tencereye tozşeker ve suyu ekleyelim.
- Ocağa alalım ve kaynamaya başladığı an en az 25 dakika kaynatalım orta ateşte.
- Bir ince dilim limon da koyup kaynatalım.
- Süre bitince kenara alıp uygunca soğumasını bekleyelim.
- Şerbet çok sıcakken tulumba hamurunu hazırlamayalım, müsaade verelim şerbet soğusun ( size tavsiyem şerbeti sabahdan hazırlamanız ve tatlıyı yapmaya öğlenden sonra başlamanız olur ).
- Şerbet soğuduktan sonra hamura geçelim.
- Bunun için tencereye suyu, bir çimdik tuzu, tozşekeri, sirkeyi ve tereyağını ekleyelim.
- Ocağı orta ateşe alalım ve tereyağının erimesini bekleyelim.
- Ardından unu ve nişastayı süratlice ekleyip seri bir biçimde karıştırarak hamur toparlayana kadar karıştırmaya devam edelim.
- Hamur homojen oluna ocağı kapatalım ve hamuru başka bir kâseye alıp ılınmasını bekleyelim.
- Ilınan hamura yumurtaları teker teker yedirelim, ben iki adet yumurta kullandım zira büyüktü.
- Son olarak irmiği de ek edip güzelce hamura yedirelim.
- Artık hamur hazır. Derin ve yayvan bir tavaya çokça sıvı yağ ekleyelim ve hamuru sıkma torbasına dolduralım.
- Torbanın tırtıl ucu olmalı ( klasik tulumba deseni için ).
- Artık hamuru küçük küçük soğuk olan yağa sıkabılırız.
- Ben makasın ucunu orta ara yağa batırdımki kolay kesebileyim.
- Hamurun tümünü soğuk yağa sıktıktan sonra ocağa alabiliriz ancak dikkat: lütfen ocağı kısık ve orta ateş ortası yakalım.
- Tulumbalar ağır ateşte yavaş yavaş pişecekler.
- İlk etapta lütfen hiç müdahale etmeyin esasen kendi kendilerine dönecekler.
- Birbirleri ile yapışma durumunda çatal yardımıyla dikkatlice ayırabilirsiniz.
- Hafif renk almaya başlayınca kendiniz de çevirebilirsiniz tulumbaları taki altın sarısı olana dek.
- Pişen tulumbaları artık soğuk ve ağır şerbetin içine daldırabiliriz ve servis edebiliriz.
- İnanılmaz güzel oldular. Kesinlikle bu hoş tanımı deneyin. Birdaha hazır almayacaksınız.

Tulumba Tatlısı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






