Patlıcan Oturtma
Patlıcan Oturtma Tanımı İçin Malzemeler
- 4 adet orta uzunluk patlıcan
- 500 gram dana kıyma (orta yağlı)
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet büyük domates
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su (200 ml)
- 1 tatlı kaşığı tuz (patlıcanları bekletmek için)
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
Üzeri için:
- 1 adet domates
- 3 adet yeşil biber
Patlıcan Oturtma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patlıcanlarımızı alacalı olacak biçimde soyalım.
- Soyduğumuz patlıcanları kalınca dilimleyelim.
- Genişçe bir kaba aldığımız suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ek edelim.
- Ardından dilimlediğimiz patlıcanları tuzlu suyun içerisinde acısının çıkması için yaklaşık yarım saat kadar bekletelim.
- Diğer taraftan uygun bir tavaya 500 gram kadar kıymayı alalım.
- Kıymanın rengi dönünceye kadar karıştırarak kavuralım.
- Kıymanın rengi döndükten sonra 3 yemek kaşığı zeytinyağı, yemeklik doğranmış kuru soğan, iki diş sarımsağı tavaya alalım.
- Karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Soğanlar ve biberler diriliğini kaybedinceye kadar kavurduktan sonra 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2 adet doğranmış domates de ek ederek tekrardan karıştıralım.
- Daha sonra 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuzu da ekleyelim tekrardan karıştıralım.
- Ardından 1 su bardağı sıcak su ek edelim ve karıştırarak pişirmeye devam edelim.
- Kıymalı harcımız suyunu çekmeye yakın üzerine yarım demet kadar doğranmış maydanozu ek edelim.
- Karıştırdıktan sonra kıymalı harcımızı ocaktan alalım.
- Bu ortada tuzlu suda bekleyen patlıcanlarımızın suyunu süzelim ve patlıcanları uygun bir bezin içerisinde kurulayalım.
- Daha sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine patlıcanlarımızı dizelim.
- Üzerine az ölçüde zeytinyağı ve tuz gezdirdikten sonra patlıcanlarımızı 200 derece fırında 40 dakika boyunca pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda patlıcanlarımızı bir borcama aktaralım.
- Aralarında boşluk kalmayacak formda sıkıştıralım.
- Ardından hazırladığımız kıymalı harcı patlıcanların üzerine yayalım.
- Bir kasenin içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçasını yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak su ile çözelim.
- Ardından hazırladığımız sosu yemeğimizin üzerine gezdirelim.
- Domates dilimleri ve yeşil biberli süslediğimiz yemeğimizi 180 derece fırında 40 dakika boyunca pişmeye bırakalım.
- Üzeri hafifçe kızarmaya başlayan nefis patlıcan oturtmamız artık servise hazır. Afiyet olsun!.
Patlıcan Oturtma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







