Kaptandan Maltızda Keşkek, Pilav, Nohut
Kaptandan Maltızda Keşkek, Pilav, Nohut Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram nohut (akşamdan ıslatalım)
- 500 gram keşkeklik buğday (akşamdan ıslatalım)
- 200 gram zeytinyağı
- 300 gram tavuk eti (kuzu eti de olabilir but sarma kısım etlerinden)
- 6-7 bardak su ile kaynatılıp aksamdan hazırlanır)
- Tuz
- Karabiber
- 1 orta uzunluk soğan
- 2 diş sarımsak
Pilav için;
- 2 bardak pirinç (pişirmeden 1 saat evvel ıslatalım)
Kaptandan Maltızda Keşkek, Pilav, Nohut Tanımı Nasıl Yapılır?
- Keşkek ve nohudu akşamdan ıslatalım. Sabah süzgüde birkaç kere yıkayıp süzelim. Bu sefer maltızda yani odun ateşi için hazırlanan küçük ocakta nohut için güveçte bahçede yapmayı seçtik. Keşkeğide olağan tencerede maltızda yapacağız, bunlar her formda meskende olağan ocakta da yapılabilir.
- Tavuklar 6,7 bardak suda güzelce kaynatılıp haşlanır, akşamdan da olabilir. Yani keşkek ve nohuu ıslattığımız vakit. Bu suyu hem keşkek hem nohut hem de pilavda kullanacağız.
- Sabah tavuk etleri didilerek hazırlanır. Bu etler de tekrar tıpkı halde keşkeğe çok ince didilmiş halde, pilava orta daha küçük formda nohutada az ölçüde eklenecek halde hazırlanır.
- Maltızda kömürler yakılarak ocak hazırlanır. Meskende ocakta bu tıp telaşeye tabiki gereksinim yok. Çakmağı çakınca süreç tamam oluyor.
- Öncelikle keşkek 7 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 orta uzunluk bütün soğan, 2 diş bütün sarımsak, 3 bardak su (2 si tavuk suyundan olacak şekilde) ve keşkeğin üstünü kapatacak biçimde tencereye eklenir. Kapağı kapatılarak yaklaşık 45 dk pişirilir. Ocakta da yaklaşık 30-45 dakika pişirilir.
- Burada keşkeklik denen buğdayın pişme mühleti buğdayın cinsine nazaran farklılık gösterebilir. Burada keşkeklik biz de melhem üzere olacak denir, hoş bir halde pişmesi sağlanır. Şu anda açık hava olmasına karşın etrafı mis üzere keşkek kokusu sardı, hakikaten inanılmaz bir lezzet. Yaparken insan daha da bir acıkıyor.
- Pişen keşkeklik tahta kepçe yahut blendır ile ezilir. Bu ortada tavuk etleri ve biraz daha tavuk suyu eklenir. Çok çok da ezmemek azla kremamsı hale getirmemek lazım.
- Keşkek hafif ağızda hissedilecek kıvamda hazırlanır. En son üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım çorba kaşığı tereyağı eklenerek karıştırılır.
- Güveçteki nohut için de, üzerini su örtecek formda 2 bardak tavuk suyu, kalanını olağan su olacak halde güvece eklenir ve maltızın üstüne yahut ocağa konur.
- Keşkek ve nohudun pişmesi tamamlandıktan sonra sıra pilavda. Pirinçler bir kaba alınarak üzerine 3 çorba kaşığı tuz dökülür ve 3 bardak su kaynatılarak dökülür. Bu biçimde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Yalnızca, çok lezzetli ve pratik pilav tanımını ayrıyeten yapıp daha sonra burada yayınlamak lazım sanırım.
- Pirinçler tencereye alınır, zeytinyağı ile kavrulur, 4 ölçek su eklenerek altı kısık suyu çekecek halde kapağı kapalı pişirilir.
- Sıcak formda birebir tabakta servis edilir. Her kaşıkta evvel keşkek, pilav ile nohuttan birer kesim alacak formda yemek, karışımın verdiği lezzeti almak. Afiyet olsun.
Kaptandan Maltızda Keşkek, Pilav, Nohut Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











