Düdüklüde Zeytinyağlı Fasulye Meze
Düdüklüde Zeytinyağlı Fasulye Meze Tanımı İçin Malzemeler
- 250 gram çalı fasulyesi
- 4 diş sarımsak
- 2 adet soğan
- 2 adet pembe domates
- 1 adet havuç
- 1 küp şeker
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Çeyrek çay bardağı zeytin yağı + bir tatlı kaşığı daha (şifa niyetine) zeytin yağı
- Yarım su bardağı su
Düdüklüde Zeytinyağlı Fasulye Meze Tanımı Nasıl Yapılır?
- Çalı fasulyesini yıkayın, ister doğrama bıçağı ister olağan bıçakla el maharetinize nazaran hangisini güzel kullanıyorsanız, sağını solunu kılçıklarını temizlemek için incecik kesin, ortadan ikiye bölün ve 3er cmlik şerit halinde (çatala gelecek ağzınızdan spagetti makarna üzere yerken sarkmayacak şekilde) doğrayın.
- Soğan ve sarımsakları temizledikten sonra tekrar el maharetiniz elverdiğince çok minik olmayacak ancak iri de durmayacak biçimde doğrayın.
- Soğanı zeytin yağı ile birlikte düdüklüye koyun ocağın altını açın. Soğan yavaşça kavrulunca fasulye ve sarımsakları ekleyin.
- Onlar kavrulurken havuçları yıkayıp ince soyacakla soyup doğrayın ve fasulyenin üstüne ekleyin.
- Sıra domateslerde, yıkayın ve dış kabuğunu soyun. Ben alman bıçağı diye satılan tırtıklı bıçakla ya da soyacakla daha kolay soydum. Bu kademede içindeki domates suyunu kaybetmemek için soyduğunuz yerde elinizin altına bir kap alırsanız soyduğunuz zamanki domates suyu damlalarını da yemeğe eklersiniz.
- Domatesleri de orta ateşte kavrulmaya devam eden fasulyelerin üstüne ekleyin domates de onlarla bir dk kadar kavrulsun ki aromaları güzelce karışsın.
- Yarım barak suyu da hepsinin üstüne dökün bi tahta kaşıkla karıştırıp düdüklüyü kapatın.
- Kısık ateşte ortalama 30 dk pişen fasulyenizin altını kapatın, düdüğü kaldırmayın, düdüklüyü açmadan kendi kendine biraz da buharıyla pişsin. Buharın dinmesi bi 15 dk sürer. İşte o basamakta kapağı açın şeker, karabiber ve tuzu ekleyin karıştırın ve düdüklünün ağzını tekrar kapatıp baharat ve zerzevat aromasının karışmasına müsaade verin.
- İster bi yarım saat daha bekletip ılıkken ister bir gece buzdolabında bekleterek sonraki gün soğuk soğuk yiyin.Afiyet olsun.
Düdüklüde Zeytinyağlı Fasulye Meze Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
















