Her Derde Deva Hamur: Pizza, Pide, Ekmek Tek Tarif!
Her Kedere Deva Hamur: Pizza, Pide, Ekmek Tek Tarif! Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için materyaller:
- 1 su bardağı ılık süt
- ¼ (çeyrek) su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- ¼ (çeyrek) su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Tuz (damak zevkine nazaran, yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
Her Sıkıntıya Deva Hamur: Pizza, Pide, Ekmek Tek Tarif! Tanımı Nasıl Yapılır?
- Geniş bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
- Ayrı bir kapta ılık süt, ılık su, kuru maya, yoğurt ve zeytinyağını bir çırpma teliyle güzelce çırpın.
- Mayanın etkinleşmesi için bu sıvı karışımı 5 dakika bekletin.
- Un karışımının ortasını havuz üzere açın. Sıvı karışımı bu havuza dökün.
- Yoğurma makineniz yoksa; tahta uçlu düz bir kaşıkla yoğurmaya başlayın • ⚠️ Not: bu hamur elle yoğurmaya çok uygun değildir; kaşıkla yoğurmak daha âlâ sonuç verir.
- Tüm materyaller birleşip hamur toparlandığında, üzerini streç sinemayla kapat ve ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Hamuru şekillendirmek için: Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın.
- Üzerini unlayarak kaşıkla (veya çok hafif elle) bir kere yoğurun.
- Hamuru eşit iki modüle bölün.
- Her birini pizza tabanı formunda elinle yahut merdaneyle açın.
- 200-225°c evvelce ısıtılmış fırında 13-15 dakika pişirin.
- 👉 Şayet pizza taşı kullanmıyorsanız: fırın tepsisini aksi çevirerek pişirme yüzeyi olarak kullanabilirsiniz. Ben de o denli yaptım: fırının tepsisini karşıt çevirdim, üzerine yağlı kağıt serdim ve hazırladığım pizzayı bunun üstüne koydum. Yaklaşık 13-15 dakikada olağanüstü bir sonuç aldım. ⸻ 💡 Küçük not: bu tanım hem mutfak makinesi olmayanlara hem de ellerini kirletmeden pratik hamur yapmak isteyenlere nazaran. Sonuç? dışı hafif çıtır, içi yumuşak bir pizza tabanı. Denemeye değer! 😋.
Her Kedere Deva Hamur: Pizza, Pide, Ekmek Tek Tarif! Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







