İnanılmaz Besleyici Kastamonu Ekşi Pilavı
İnanılmaz Besleyici Kastamonu Ekşi Pilavı Tanımı İçin Malzemeler
Bardak ölçüsü 200 ml
- 1 su bardağı siyez bulguru
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4-5 sivri biber ( acı olursa daha lezzetli olur)
- 1 büyük kuru soğan
- 1 talı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Varsa 2-3 yemek kaşığı domates sosu
- 1 su bardağına yakın konut üretimi et suyu
- 500 ml ayran
- 1-1.5 su bardağı yoğurt (yemeği ekşi severseniz 1.5-2 su bardağı, az ekşili severseniz az 1 su bardağı kullanabilirsiniz)
- 10-15 kol üzüm yaprağının yeni çıkan açık renkli yaprakları (ekşilik verir)
- Yarım demet yaş nane
- 1 avuç taze fesleğen
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
İnanılmaz Besleyici Kastamonu Ekşi Pilavı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Siyez bulgurunu süzgeçte 10-15 çeşit ovalayarak yıkayıp tozunun çıkmasını sağlıyoruz.
- Yıkadıktan sonra ılık suya ıslatıp 4-5 saat şişmeleri için bekliyoruz. Bu formda daha çabuk pişer.
- Ocağa kaynaması içün su koyuyoruz, ortalama 1-1. 5 lt olabilir.
- Tencereyi ocağa koyup altını açıyoruz. Kuru soğanı soyup yemeklik doğruyoruz, tıpkı formda yeşil biberleri de.
- Sıvıyağ ve terayağı tencereye ekleyip biber ve soğanla kavuruyoruz.
- Yıkadığımız üzüm yaprağı nane ve fesleğeni minik minik doğrayıp kavrulan soğan biberin üzerine ekliyoruz. 📌 not: bu basamakta eklenmesi kıymetli. Otlar uygunca kavrulmazsa yemek piştiğinde hala çiğ kalır, evvel kavurursak düzgünce, yemekle tıpkı anda pişmiş olur.
- 5-10 dk otlar kavrulunca siyez bulgurunu ekliyoruz.
- Üzerine salça, et suyu, barsa domates sosu, tuz ve baharatları ekleyip uygunca kavuruyoruz.
- Yoğurdumuzu pütürlüğü gidene kadr çırpıyoruz.
- Üzerine de ayran ekliyoruz, ocakta kaynayan sıcak sudan da 1 lt ekliyoruz.
- Bu eserleri soğuk bi halde tencere boşaltmıyoruz ki, yoğurt kesilip pütür pütür olmasın.
- Amacımız şu an oda sıcaklığı ve daha fazlası olacak biçimde süt ve ayranının sıcaklığını artırıp yemeğe eklemek.
- Bu sıvıları da ekleyip bi tıp karıştırıyoruz.
- Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 45-50 dk bulgurla yeterlice pişip helmelene kadar pişiriyoruz.
- Suyu çok azalırsa ayran ve sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Fazla pişsin hiç kıymetli değil, yemeğin lezzeti içine daha çok girer.
Normal pilav üzere kuru değil, sulu yemek üzere bir kıvamı var buna dikkat edebilirsiniz.
Ekşiliği ve acısı size az gelirse sonrasında çırpılmış yoğurt ve pul biber ek edebilirsiniz, yalnızca eklerken yoğurdu ılıtın o değerli.
Seveceğinizi düşünüyorum, lezzetli, ekşili, tek yemekle öğünü kurtaracak besleyici de bir yemek.Afiyet olsun✨.
İnanılmaz Besleyici Kastamonu Ekşi Pilavı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









