Aşure

Aşure Tanımı İçin Malzemeler

  • 1 kg aşurelik buğday
  • 500 gram kuru fasulye
  • 500 gram nohut
  • 1 kg kuru üzüm
  • 1 kg kuru kayısı
  • 2 kg şeker
  • 500 gram file badem
  • Birer tutam yeşil mercimek
  • Kırmızı mercimek
  • Pirinç
  • Bulgur
  • Çigköftelik bulgur
  • Şehriye (bu materyalin toplamı 1 çay bardak altı kadar olacak )

Üzeri için;

  • 700 gram ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 500 gram kuru incir

Aşure Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Geceden kuru fasulye ve nohutu 1 tencerede üzerini gececek kadar su katarak sabaha kadar bekletelim.
  2. Aşurelik buğdayımızıda düzgünce yıkayıp üzerini geçecek formda su katarak nişastasını bırakıp daha hoş pişmesi için sabaha kadar bekletelim.
  3. Kayısıları yıkadıktan sonra büyüklüğüne nazaran 3 yahut 4 kesime bölelim üzümlerin de sapları varsa ayıralım ve kayısılarla birlikte üzerlerini geçecek biçimde su doldurarak sabaha kadar ıslanarak şişmesini sağlayalım.
  4. Sabah fasulyelerin suyunu döküp pak su ek ederek düdüklü tencerede pişirelim buharını boşalttıktan sonra suyunu süzmesi için süzgeçe dökelim.
  5. Buğdayımızı da içindeki suyunu süzdükten sonra düdüklü tencereye katalım .
  6. Üzerine haşlanmış fasulye ve nohutları da ek edip 4 parmak kadar geçecek formda su katıp (ben kendi düdüklümde 15 dk pişirdim kâfi geldi) buğdayınıza nazaran siz dakikasını ayarlayabilirsiniz.
  7. Düdüklüyü açtıktan sonra daha büyük 1 tencereye boşaltıp 2 litre kaynar su ek edelim.
  8. 5 dk kadar kaynadıktan sonra şekeri ilave edip karıştıralım altını tutmaması için bu ortada su az gelirse tekrar kaynar su ek ediniz.
  9. Şekeri kaynadıktan sonra katı olduğu için ben meyveleri işlediğim suyuda ek ederek kaynayıp meyveler üste çıkana kadar karıştırdım ve kapattım.
  10. File bademleride tencereye kattıktan sonra kaselere katıp 1 saat kadar dinlendirdim.
  11. Cevizleri robotta iri biçimde çektim tarçın ek ederek karıştırdım kaselerin üzerine serpiştirdikten sonra incirleri doğrayıp cevizlerine yerleştirdim yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

Aşure Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Muzlu Pankek
Soğan Turşusu (Antioksidan)
Güveçte Fırın Helva (Videolu)
Dalgona Kahve
Balık Ekmek
Şeftalili Kek Tarifi
Hdabla | © 2025 |