Aşure
Aşure Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg aşurelik buğday
- 500 gram kuru fasulye
- 500 gram nohut
- 1 kg kuru üzüm
- 1 kg kuru kayısı
- 2 kg şeker
- 500 gram file badem
- Birer tutam yeşil mercimek
- Kırmızı mercimek
- Pirinç
- Bulgur
- Çigköftelik bulgur
- Şehriye (bu materyalin toplamı 1 çay bardak altı kadar olacak )
Üzeri için;
- 700 gram ceviz içi
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 500 gram kuru incir
Aşure Tanımı Nasıl Yapılır?
- Geceden kuru fasulye ve nohutu 1 tencerede üzerini gececek kadar su katarak sabaha kadar bekletelim.
- Aşurelik buğdayımızıda düzgünce yıkayıp üzerini geçecek formda su katarak nişastasını bırakıp daha hoş pişmesi için sabaha kadar bekletelim.
- Kayısıları yıkadıktan sonra büyüklüğüne nazaran 3 yahut 4 kesime bölelim üzümlerin de sapları varsa ayıralım ve kayısılarla birlikte üzerlerini geçecek biçimde su doldurarak sabaha kadar ıslanarak şişmesini sağlayalım.
- Sabah fasulyelerin suyunu döküp pak su ek ederek düdüklü tencerede pişirelim buharını boşalttıktan sonra suyunu süzmesi için süzgeçe dökelim.
- Buğdayımızı da içindeki suyunu süzdükten sonra düdüklü tencereye katalım .
- Üzerine haşlanmış fasulye ve nohutları da ek edip 4 parmak kadar geçecek formda su katıp (ben kendi düdüklümde 15 dk pişirdim kâfi geldi) buğdayınıza nazaran siz dakikasını ayarlayabilirsiniz.
- Düdüklüyü açtıktan sonra daha büyük 1 tencereye boşaltıp 2 litre kaynar su ek edelim.
- 5 dk kadar kaynadıktan sonra şekeri ilave edip karıştıralım altını tutmaması için bu ortada su az gelirse tekrar kaynar su ek ediniz.
- Şekeri kaynadıktan sonra katı olduğu için ben meyveleri işlediğim suyuda ek ederek kaynayıp meyveler üste çıkana kadar karıştırdım ve kapattım.
- File bademleride tencereye kattıktan sonra kaselere katıp 1 saat kadar dinlendirdim.
- Cevizleri robotta iri biçimde çektim tarçın ek ederek karıştırdım kaselerin üzerine serpiştirdikten sonra incirleri doğrayıp cevizlerine yerleştirdim yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
Aşure Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















