Az Meyveli Aşure
Az Meyveli Aşure Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kilo aşurelik buğday
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı pirinç
- Yarım kilo nohut
- Yarım kilo kuru fasulye
- Yarım kilo tuzsuz yer fıstığı
- 1 su bardağı kuru börülce
- 75 gram (bir paket) kuş üzümü
- 6 adet kuru kayısı
- 1 çubuk tarçın
- 5 adet karanfil
- 1 kepçe gül suyu
- Bir buçuk su süt
- 8 su bardağı şeker
Üzeri için:
- File badem (kavrulmuş)
- Kavrulmuş tuzsuz fındık
- Ceviz
- Susan
- Hindistan cevizi
- Tarçın
Az Meyveli Aşure Tanımı Nasıl Yapılır?
- Buğdayı, nohutu, fasulyeyi ve börülce yeniden bir gece evvelden ıslatalım.
- Fıstıkları kabukları ayrılacak kıvama gelene kadar suda bekletelim ve soyalım. Bulabilirseniz kabuksuz olanları daha pratik olur.
- Islanmış olan bakliyatları yumuşayana kadar farklı ayrı haşlayalım.
- Buğdayı 3-4 sefer yıkayalım. Süzüp büyük bir tencereye alalım. Pirinci de ek edip su ekleyelim.
- Buğdaylar düzgünce yumuşayıp patlayana kadar denetimli bir biçiminde kaynatalım. Bu kademede suyu azaldıkça kaynatılmış şu eklemeniz gerekecektir.
- Karanfil ve tarçını sudan geçirip küçük bir tencereye alalım. Bir su bardağı su ile kaynatalım.
- İyice pişmiş buğdayları el blender ‘ı ile biraz inceltin. Suyunu denetim edelim. Çok ağır ise su ekleyelim. Hem materyaller evlendikten hemde durdukça yoğunlaşacaktır.
- Karanfilli, tarçınlı suyu ve sütü ek edip güzelce karıştırın.
- Ardından azar azar şekerini ilave edin. Ben çok şekerli istemediğim için bu ölçüler benim için kâfi oldu. Siz dilerseniz tadına bakarak azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz.
- Fasulye, nohut ve börülceyi ekleyelim. Biraz özleşmesi için bir taşım kaynatalım.
- En son kuş üzümü, kayısı, kavrulmuş fıstık ve gül suyu ekleyip altını kapatalım.
- Biraz dinlendirelim. Kaselere alıp üzerini dilediğiniz gereçler ile süsleyebilirsiniz. Deneyeceklere afiyet, şifa ve rahmet olsun. ☺.
Az Meyveli Aşure Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


















