Antep Fıstıklı Kuruvasan
Antep Fıstıklı Kuruvasan Tanımı İçin Malzemeler
Kuruvasan için:
- 500 gram un
- 50 gram şeker
- 20 gram taze maya
- 10 gram tuz
- 250 gram tereyağı
- 310-320 ml su (tercihe nazaran oda sıcaklığında yahut soğuk)
Fıstık kreması için :
- 250 gram antep fıstık
- 50 gram badem
- 200 gram beyaz çikolata kaplaması
Antep Fıstıklı Kuruvasan Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kuruvasan için : mayayı suya kırın ve büsbütün eriyene kadar karıştırın.
- Unu şeker ve tuzla karıştırın, akabinde maya-su karışımını ekleyin.
- İyice karıştırın ve son olarak ellerinizle ekmek üzere yoğurun.
- Hamuru bir kaseye koyun, biraz un serpin, nemli bir bezle örtün ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
- Büyük bir pişirme kağıdının üzerine 250 gram tereyağı koyun.
- Tereyağının etrafına fırın kağıdını katlayarak kare hali verin.
- Şimdi, oklavayı yavaşça üzerine vurun ve tereyağı eşit halde kare formuna dağılana kadar açın. Akabinde, tereyağını 20 dakika buzdolabında bekletin ve hamurla birebir anda çıkarın.
- Tereyağı ve hamuru buzdolabından çıkarın.
- Hamuru unlanmış bir çalışma yüzeyine koyun ve uzun bir kareye açın.
- Tereyağını dikdörtgenin üst yarısına koyun. (hamur, tereyağının iki katı yüksekliğinde olmalı!).
- Ardından, bir ekmek fırça yahut gibisi bir şey kullanarak hamurdan kalan unu alın. Lütfen burada bir bez kullanmayın, zira kâfi unu almayacaktır! akabinde alt yarısını tereyağının üzerine katlayın.
- Şimdi hamuru çeyrek cins çevirin ve daha evvel olduğu üzere oklava ile düzleştirin.
- Şimdi birinci “tur” başlıyor, 1 numaralı katlama. Hamuru bir harf üzere ikiye katlayın. Üst üçte birini ortaya, akabinde alt üçte birini de ortaya katlayın.
- Hamuru pişirme kağıdına sarın ve 30 ila 40 dakika buzdolabına koyun (veya işleri hızlandırmak istiyorsanız dondurun).
- Buzdolabından hamuru dikey olarak yerleştirin ve tekrar yayın. Her cinste hamuru çeyrek cins döndürdüğünüzden emin olun.
- Şimdi ikinci tıp başlıyor: hamuru uzunlamasına açın ve kalan unu fırçalayın.
- Üst üçte birini tekrar ortaya katlayın. Ortadaki kalan unu fırçalayın ve akabinde alt üçte birini ortaya katlayın.
- İkinci tıp tamamlandı. Hamuru tekrar pişirme kağıdına sarın ve 30 ila 45 dakika daha buzdolabına koyun.
- Üçüncü çeşit da başkaları üzere yapılır: çeyrek cins çevirin, uzunlamasına açın, unu fırçalayın ve katlayın. Sonra 30 ila 45 dakika buzdolabına geri koyun.
- Şimdi son, dördüncü cins çevirin: çeyrek cins çevirin, uzunlamasına açın, unu fırçalayın ve katlayın. İsterseniz 6 tıp daha ekleyebilirsiniz, fakat hamur açıldıkça giderek daha da sertleşecektir.
- Hamuru son kere açın ve kruvasanları kesin. Neredeyse küçük eyfel kuleleri üzere görünüyorlar! bu noktalarda kruvasanlara fıstık kreması eklenecek!.
- Kruvasanları bir ortaya getirin, pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin. Üstüne nemli bir bez koyun ve en az 30 dakika mayalanmaya bırakın.
- Kruvasanları 1 yumurta sarısı ve 3 yemek kaşığı süt karışımıyla fırçalayın.
- Kruvasanları evvelden ısıtılmış fırına koyun ve 190°c’de 25 dakika pişirin.
- Antep fıstık kreması için: antep fıstığı ve bademleri bir mutfak robotuyla doğrayın. 200 gram eritilmiş beyaz çikolatayı ekleyin ve mutfak robotunda 10-15 dakika karıştırın. Karışımın oluşması biraz vakit alabilir.
Antep Fıstıklı Kuruvasan Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















