Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı)

Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg kuru soğan
- 1,5 kilo baldo yahut osmancık pirinç
- 1 demet maydanoz
- 250 gram kuzu boşluk yahut kuzu kaburga
- 100-150 gram kuzu kuyruk yağı
- 5 kaşık domates salçası
- 2 kaşık biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tepeleme karabiber
- 3 tatlı kaşığı tepeleme tuz
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Tencere tabanına koymak için kaburgadan ayırdığımız kemikler ve kuzu çorbalık kemikler (opsiyonel)
- 1 avuç çekirdekli sumak (kaynar suda ıslatılacak)
Doldurulacak materyaller mevsimine nazaran en sevdiğiniz zerzevat ve yapraklar;
- 1 bağ Urfa patlıcan kurusu
- 1 kg acı Adıyaman dolmalık biber
- 2 demet taze kara lahana
- 250 gram kadar salamura asma yaprağı
Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kuzu kaburgayı kemikten sıyırıp satır kıyma üzere minik minik doğrayalım.
- Özelliğidir Arap dolmasında kıyma olmaz, elde kıyılmış minicik et kesimleri olur.
- Kuyruk yağını da birebir biçimde minik doğrayıp karıştırma legenine alalım.
- Üzerine bir kilo soğanı ve bir demet maydanozu da ince kiyip ekleyelim.
- Baharat tuz, salça ve yağını koyup şimdi pirinç eklemeden harcı güzelce karışacak biçimde ovalım daha sonra yıkanmış pirinçi ekleyelim.
- Damak tadınıza ve salamura yaprağın tuz oranına nazaran tuzun ölçüsünu değişebilirsiniz.
- Ben lahanamı ve patlıcanlarımı haşlayarak ise başladım.
- Sonrasında harcımızı pişme müddetlerine zerzevatları sıralayarak dolduralım ve üst üste açılmayacak kaynadığında kıpırdamayacak formda dizelim.
- Önceden kaynar suda ıslatılmış çekirdekli sumaği da süzüp suyunu dolmaların üzerine dökelim.
- Kalan kısmını kaynar su ek ederek tamamlayalım.
- Benim sumağım bitmişti sumak yerine bir iki tane limon tuzu kullandım. Orjinal tanımda sumak kullanılır.
- Su ölçüsü göz kararı, sarmaların ortalarından gözüktüğü vakit kafidir üzerine çıkarırsanız dolmanın tadı suya fazla geçer lezzeti kaçar sebzelerde su salacağı için fazla su eklememenizi tavsiye ederim.
- Tenceremizi ocağa alalım ilkönce harlı ateşte 15 dk, kaynadıktan sonra kısık ateşte 35-45 dk ortası denetimli pişirelim.
- En üstten denetim ettiğinizde en alttakinin daha çok pişmiş olacağını unutmayalım.
- Ben azda olsa pişirme süreci bitince tabanda kalan suyu bir kaba aktarırım tavsiyem suyu ile bırakmayın lapa olmasın.
- İlk sıcağı çıkınca yemeye hazır.
- Siirtin vazgeçilmezi annemin tanımı ekşili acılı etli arap dolması hazır. Fotoğraflar yapacaklara yardımcı olacaktır. Deneyeceklere afiyet olsun.
Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









