Açma (Sade Ve İçi Dolgulu)
Açma (Sade Ve İçi Dolgulu) Tanımı İçin Malzemeler
- 4 su bardağı tam buğday unu
- 3 su bardağı olağan böreklik un
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 buçuk çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket toz maya yoksa yaş maya
- 1 yumurta akı içine sarısı üzerine
- 2 yemek kaşığı tereyağı
İçi için;
- Çorba kasesi böreklik peynir yahut lor
- Yarım demet ince doğranmış maydanoz
Üzeri için;
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı susam
Açma (Sade Ve İçi Dolgulu) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabımıza ılık süt ve suyumuzu koyalım ,içine toz mayayı ve şekeri ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Toz maya eridikten sonra sırasıyla sıvı yağını, unlarını ,tuzunu, koyup karıştırarak yumuşak ele yapışan bir hamur yapalım.
- Hamurun üzerini streçle örtüp 1 saat kadar mayalandırmaya bırakalım .
- Hamurumuz mayalanıp yeterlice kabarınca mandalina büyüklüğünde kesimler koparıp üzerine bir tatlı kaşığı kadar tereyağı koyup düz tabanda avuç içi büyüklüğünde açalım.
- Açtığımız hamuru rulo yapıp iki ucunu bir ortaya getirelim, simit hali vererek tepsiye dizelim .
- Bütün hamurumuzun yarısını bu halde yapalım ,en son üzerlerine yumurta sarısına pekmezi ekleyerek karıştıralım .
- Açmaların üzerlerine sürelim, susamını dökelim ,yarım saat kadar tekrar mayalandırmaya bırakalım.
- İçi dolgulu açmalar hamurumuzdan portakal büyüklüğünde hamur alıp yağlı tabanda tıpkı biçimde avuç içinden daha büyük olacak biçimde açalım.
- Üzerine tereyağı sürelim hamurumuzu dörde bölelim hamurun geniş tarafından başlayarak içine peynirli dolgudan koyarak saralım.
- Kalan hamurumuzun hepsini bu halde yaparak tepsiye dizelim.
- Onların üzerlerine de yumurta sarısı ve susam ekleyerek mayalandırıp 200 derecelik fırına 25 dakika kadar nar üzere kızarana kadar pişirelim.
- Fırından çıkardığımız açmalarımızın üzerlerine hafif bir su serpip 10 dakika kadar üzerini örtelim yumuşacık pamuk üzere olacaktır afiyet sıhhat olsun.
Açma (Sade Ve İçi Dolgulu) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












