Cevizli Baklava
Cevizli Baklava Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sirke
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1,5 su bardağı ılık su (300 ml)
İçi için;
- 300 gram ceviz
Üzeri için;
- 250 gram tereyağı
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su (1 litre)
- Birkaç damla limon suyu
Hamuru açmak için;
- Mısır nişastası
Cevizli Baklava Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamuru açmak için yoğurma kabına 5 su bardağı unu ek edelim.
- Ortasını açıp üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı sirke ekleyip, 1,5 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ek ederek hamuru yoğuralım.
- Hamur büsbütün toparlandıktan sonra üzerine nemli bir bezi örterek oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirelim.
- Daha sonra hamuru mısır nişastası serptiğimiz tezgaha alalım ve 16 eşit kesime bölelim.
- Böldüğümüz hamurları elimizle yuvarlayarak bezeler haline getirelim.
- Bezelerin her birini sırasıyla mısır nişastası serptiğimiz tezgahta merdane ile açalım.
- Açtığımız hamurları yeniden ortalarına mısır nişastası serperek üst üste sıralayalım.
- 16 bezeyi de açtıktan sonra tekrar bu kez oklavayla açarak teker teker büyütelim.
- Fırın tepsimizi yağlayalım ve açtığımız yufkayı fırın tepsisine yerleştirelim.
- Yufkanın tepsiye büyük gelen kısımlarını da oklava yardımıyla keserek tepsinin iç kısımlarına yerleştirelim.
- Açtığımız ikinci yufkayı da kâfi boyuta geldikten sonra tepsiye yerleştirelim ve üzerine çekilmiş cevizden serpelim.
- Diğer yufkaları da açıp yerleştirerek her iki kat yufkadan sonra ceviz serperek devam edelim.
- Son yufkamızı da fırın tepsisine aldıktan sonra bu sefer yufkanın fazla kenarlarını düzgün bir imaj elde etmek için iç kısma yanlışsız katlayalım.
- Bir bıçak yardımıyla baklavanın kenarlarını evvel içe hakikat itelim, sonra dikdörtgen formunda dilimleyelim.
- Erittiğimiz ve köpüklerini aldığımız 250 gram tereyağını baklavanın üzerine gezdirelim.
- Baklavamızı soğuk fırına verelim.
- 180 dereceye ayarlayarak bir saat pişmeye bırakalım.
- Üstü kızardıktan sonra 160 dereceye düşürüp 30 dakika daha pişirelim.
- Şerbeti için 4 su bardağı toz şekeri ve 5 su bardağı suyu tencereye alıp 30 dakika kaynatalım.
- Birkaç damla limon suyunu ekledikten sonra ocaktan alalım.
- Pişen baklavayı fırından aldıktan sonra sıcak baklavaya hazırladığımız sıcak şerbeti gezdirelim.
- Tatlımızın şerbetini güzelce çekebilmesi için büsbütün soğuyuncaya kadar dinlendirelim.
- Tabaklara koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🌸.
Cevizli Baklava Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









