Ekşimayalı Tohumlu Ekmek

Ekşimayalı Tohumlu Ekmek Tanımı İçin Malzemeler

  • 500 gram buğday unu
  • 100 gram tam buğday unu
  • 150 gram etkin ekşi maya
  • 10 gram kaya tuzu
  • 420 ml su
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi

Ekşimayalı Tohumlu Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Merhaba un ve su bir kaba alın hiç bir yeri kuru kalmayana kadar karıştırın 1 saat dinlendirin (otoliz) sonra ekşi mayayı ekleyin yoğurun uygunca karışsın sonra tuzunu. Ekleyin ve 10-15 dk falan güzelce yoğurun. Bir saklama kabına biraz zeytinyağını gezdirin ve hamuru bu kaba koyun üzerine de tohumları bu sırada ekleyin 1 saat dinlendirin.
  2. Hamurun durumuna nazaran 30 -45 dk da bir hamurumuzu katılıyorum. Bu formda 3-4 sefer devam edelim.
  3. Tezgahı un serpip hamuru dökelim on hal verip beze yapıp tezgah ta 30 dk dinlendirin. Sonra ekmek hamurumuzu koyacağımız delikli hava alan bir kaba yahut sepete pamuklu bir örtü koyup un serpelim.
  4. Hamurumuzu tezgaha üst tarafı alta gelecek halde karşıt çevirip alalım. Yanlardan elimizle yavaşça bastırarak açalım genişletelim, daha sonra hamuru katlayıp sepete alalım dikiş atma tekniği ile sıkıca dikiş atıp hamurun üzerini örtelim (buradan anlatması biraz sıkıntı internetten ekşi mayalı ekmek sıkı katlama ve dikiş atma diye bakabilirsiniz)
  5. Oda sıcaklığında dinlendirelim biraz kabarınca hamurumuzu buzdolabına kaldırın saate bakın sonraki gün 15-16 saat sonra ekmeğinizi pişirin.
  6. Soğuk fermentasyon da bekletme deki gaye mayadaki yararlı bakteriler undaki guluteni parçalayarak glisemik indeksi düşük ve daha aromalı lezzetli ekmek oluyor. Bu türlü ce şişkinlik yapmıyor,tok tutuyor ve bir çok yararları var saymakla bitmeyen. Ekşi maya bir sevdadır tutkudur yapmaya başlayınca bağımlılık yapıyor ancak çok keyiflidir. 😍.
  7. Varsa döküm tencereniz yahut fırın taşınızı fırınınızın en yüksek derecesinde en az 30 dk ısıtın buhar vermek için ısıya güçlü bir kapta koyun içine cam olur çelik olur vs.
  8. Ardından ekmeğimizi dolaptan çıkarıp üzerine jilet ile kesik atın fırına ekmeğinizi verin sıcak kaba biraz kaynar su dökün yada 6-7 tane buz atın fırın kapağını kapatın, fırının derecesini 230 a düşürün buharlı 15 dk pişince fırının içindeki kabı çıkartın.
  9. Siz fırınınızın ayarına nazaran dereceyi ayarlarsınız gerekirse üzeri çok kızarırsa dereceyi düşürün 35-45 dk civarında pişirin düzgünce pişsin altına tak tak vurun boş davul sesi geliyorsa ekmek pişmiş afiyetle 🥰. Takıldığınız bir şey olursa yazın lütfen. Kolay gelsin.

Ekşimayalı Tohumlu Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Portakalli Anneannemin Kuşburnu Kurabiyesi
Yumuşacık Poğaça Tarifi
Kuru Domates Salatası
Fit Kayısılı Çikolata
Tavuk Göğsü Köfte
Mozaik Kek
Hdabla | © 2025 |