Fırında Sütlaç
Fırında Sütlaç Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg süt
- 150 gram toz şeker (yaklaşık 1 su bardağı)
- 1 çay bardağı pirinç
- 500 ml su
Fırın tepsisi için:
- 1 litre su
- 1 paket vanilin (vanilya şekeri)
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
Nişastayı açmak için:
- 1 çay bardağı süt
Fırına girmeden evvel üzeri için:
- 1 paket vanilya şekeri
Süslemek için:
- Çilek
- Antep fıstığı
- Yaban mersini
Fırında Sütlaç Tanımı Nasıl Yapılır?
- Pirinci haşlayın: pirinci yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 500 ml suyu ekleyin ve kısık ateşte pirinçler suyunu çekip yumuşayana kadar haşlayın.
- Sütü ekleyin: pirinçler haşlandıktan sonra üzerine 1 litre sütü ekleyin. Kaynamaya bırakın.
- Şekeri ve vanilin ekleyin: süt kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ve 1 paket vanilin ekleyin, karıştırın.
- Nişastayı hazırlayın: farklı bir kapta 3 yemek kaşığı nişastayı 1 çay bardağı soğuk sütle açın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
- Nişastayı ekleyin: kaynamakta olan sütlü karışıma nişastayı azar azar ekleyin. Bu sırada daima karıştırın ki topaklanma olmasın.
- Karışım kıvam alana kadar pişirin: karışım yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 5–7 dakika).
- Kaselere dökün: fırına güçlü sütlaç kaselerine paylaştırın. Her bir kasenin üzerine yarım çay kaşığı kadar vanilya şekeri serpin.
- Fırınlayın: fırın tepsisine kaseleri yerleştirin. Tepsiye yarıya kadar su ekleyin (benmari usulü). 200°c evvelden ısıtılmış fırının üst rafında, yalnızca üst ayarda yahut fanlı üst ısıda sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 10–15 dakika).
- Soğutun ve süsleyin: fırından çıkan sütlaçları oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Akabinde buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Servis etmeden evvel üzerini dilimlenmiş çilek, yaban mersini ve ince çekilmiş antep fıstığı ile süsleyin.
Fırında Sütlaç Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















